7,2 milioane de cozonaci vor mânca românii de Paște. Deși pare o cantitate impresionantă, ea este mai mică decât cererea din 2023, din perioada Sărbătorilor Pascale și chiar față de Crăciunul anului trecut.
7,2 milioane de cozonaci vor mânca românii de Paște. Ce se întâmplă cu cei expirați?
Cozonacii se regăsesc, în mod tradițional, pe masa oricărui român cu ocazia Paștelui. De aceea, cererea pentru ei este foarte mare în această perioadă, puțini mai încumetându-se să-i prepare în propria bucătărie.
Astfel, patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale.
Deși pare mare, cantitatea este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă din 2023.
Citește și: Rețeta de cozonac care a dat peste cap gospodinele. Se face mult mai repede și iese extrem de gustos
Motivul din spatele acestui fenomen este că, deși preţurile la unii producători au fost reduse şi cu 10% în 2024, puterea de cumpărare a românilor a scăzut mult față de anul trecut, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu.
„Apreciem că vom mânca ceva mai puţini cozonaci decât anul trecut şi decât în perioada sărbătorilor de iarnă şi nu din cauza preţurilor, care chiar au dat în jos la cozonac.
Noi vrem să ofertăm acum 7,2 milioane de cozonaci, faţă de 7,5 milioane anul trecut, pentru că am observat de la supermarketuri că şi comenzile lor au fost ceva mai mici şi atunci sigur că ne orientăm şi noi cu producţia, ca să nu greşim.
După cum spuneam, reducerea ofertei nu este din cauza preţului, pentru că sunt unii producători, chiar şi cei mari, care au redus preţurile şi cu 10%, cred că este din cauza puterii de cumpărare”, a spus Aurel Popescu, potrivit Agerpres.
Acesta a subliniat că şi exportul şi-a menţinut trendul din anii trecuţi, circa 10% din cozonacii produşi în această perioadă ajungând în afara graniţelor ţării, în zonele unde locuiesc români.
Citește și: Care este cea mai veche cofetărie din Țara Românească? Ce specialități vindea?
Din punct de vedere al sortimentelor de cozonaci, Popescu a precizat că patiserii vin cu o ofertă extrem de bogată, iar umpluturile sunt "cu de toate", respectiv cu portocalele, smântână, ciocolată sau fistic, însă cei mai căutaţi rămân cozonacii clasici cu nucă, cu stafide şi cu rahat.
În privinţa cozonacilor care nu se vând şi se apropie de termenul de valabilitate, Aurel Popescu a menţionat că în prezent aceste produse nu se mai distrug ci sunt date unor organizaţii care le împart mai departe în centre sociale.