Potrivit unui comunicat MAE, Departamentul pentru Sănătate şi Familie al Guvernului Autonom din Andaluzia a identificat şi retras de pe piaţă un produs contaminat cu bacteria Listeria monocytogenes ulterior apariţiei cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a consumului de carne de porc procesată şi ambalată, investigând şi alte produse care ar putea fi contaminate cu această bacterie.
Ministerul Sănătăţii şi Familiei spaniol a informat că a crescut numărul de pacienţi infectaţi cu bacteria Listeria, până la 22 august înregistrându-se, în Andaluzia, 161 cazuri, din care 82 spitalizaţi şi un deces. Situaţia pe provincii a cazurilor de îmbolnăvire se prezintă astfel: Sevilla - 64, Huelva - 10, Cadiz - 2, Cordoba - 2, Malaga - 4.
De asemenea, statul spaniol a alertat organismele europene şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii referitor la situaţia creată de propagarea acestei infecţii şi posibilitatea de a fi identificată şi în alte ţări, turiştii străini care călătoresc din Regatul Spaniei putând prezenta simptomele bolii.
Ultimele date oferite de guvernul local andaluz indică o creştere la 529 a cazurilor susceptibile de posibila infecţie, în cursul zilei de joi. Având în vedere numărul mare de cetăţeni infectaţi, cărora li se adaugă cei suspecţi a fi infectaţi cu această bacterie, Guvernul andaluz (Junta de Andalucia) a decretat alertă alimentară, precizează MAE.
Autorităţile spaniole informează cetăţenii care au simptome de febră, dureri musculare, vărsături sau diaree, dureri de gât, confuzie şi oboseală să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau celui mai apropriat spital.