Medicii au descoperit faptul că există o posibilitate ca peștele pangasius să fie mai toxic. Nu miroase urât și nici nu se simte gustul diferit atunci când este gătit, însă poate pune sănătatea în pericol.
Primele rezultate ale analizelor făcute la peștele și produsele care au fost consumate de către pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni din Vaslui, au arătat faptul că sunt negative din punct de vedere bacteriologic.
În acest moment se mai așteaptă culturile, ale căror rezultate vin după 5 zile.
Ce alte pericole ascunde Pangasius, peștele iubit de români, declarat toxic în Vest. Ce spun medicii?
Cu toate acestea, medicii spun că există o substanță foarte toxică la pește.
„Ținând cont de faptul că postul Crăciunului, beneficiează de mai multe zile de dezlegare la pește, câteva informații în vederea prevenției intoxicației cu acest aliment, le consider binevenite.
Astfel, în anumite perioade ale anului, mai multe specii de pesti și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare, care persista și după gătire. Peștii cu aceste toxine, nu arată, nu miros și nu au gust urât.
Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele și, prin urmare, otrăvirea este inevitabilă (întâlnite mai des la pestii din zonele tropicale și subtropicale)”, a declarat Florin Roșu, manger la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Citește și: Peste 40% dintre români nu își pot permite carne sau pește pe masă o dată la două zile
Odată consumat, peștele cu această toxină poate da simptome grave.
„Cea mai frecventă intoxicație este reprezentată de toxina botulinică și care prezinta simptomatologie specifică: diplopie( vedere dubla), paralizie a mușchilor( căderea ploapelor și imposibilitatea controlului acestora, disfagie - dificultăți la înghițire, până ce acest reflex este abolit, iar în final, daca nu este acționat în timp util, stop respirator determinat de paralizia mușchilor respiratori.
Prevenție: evitarea consumului de peste exotic, a conservelor de peste sau cu peste( mai ales daca capacul conservei este umflat) și sigur, prezentarea imediat în triajul spitalului daca apar simptome după ingestia unui preparat din peste”, a mai spus mediul.
Unele țări au interzis să îl vândă
Un kilogram de pangasius este 30 de lei în magazinele românești. Cu toate acestea, există și probleme de sănătate în jurul acestuia.
Este pescuit în principal în Mekong, unul dintre cele mai poluate râuri din lume, unde este expus la microorganisme extrem de toxice și la deversări care conțin metale grele, materiale plastice și reziduuri de pesticide, ceea ce este deosebit de alarmant, se arată într-o interpelare la Parlamentul European.
Mai multe lanțuri mari de retail din Italia și din Europa au interzis deja vânzarea acestora.
Un număr de supermarketuri italiene au decis să oprească vânzările de pangasius într-o mișcare similară cu cea a Carrefour Belgia.
Potrivit rapoartelor din Il Messaggero, retaileri italieni, precum Esselunga, au interzis deja vânzările, iar Coop a exclus pangasius din gama sa de marcă privată, conform unei știri difuzată încă din 2017 de IntraFish.
La acea vreme, unitatea italiană a Carrefour a anunțat că se alătură demersurilor după ce a încetat vânzările în Franța și Belgia, avertizând că „fermele de pangasius au un impact mare asupra mediului” și adăugând că „odată ce stocurile acestei specii sunt epuizate, acest pește nu va mai fi vândut.
China, cea mai mare consumatoare de pangasius
În ciuda tuturor ipotezelor, peștele pangasius este căutat de foarte multe persoane pentru că are un gust dulce și nu are foarte multe oase.
Anul trecut, China a cheltuit 712 milioane de dolari cumpărând pește pangasius vietnamez, care a contribuit cu 40% din totalul exporturilor de fructe de mare din Vietnam către vecinul său din Nord.
Potrivit analiștilor VASEP, ridicarea de către China a măsurilor sale anti-Covid nu a adus încă o redresare puternică a comenzilor de fructe de mare, dar ei prevăd că noile politici deschise vor crește cererea în lunile următoare.
„Chinezii tind să prefere pangasius [vietnamez] în detrimentul tilapia [chinez]. Importul și exportul fructelor de mare este mai ușor acum.
Costurile de transport au scăzut, de asemenea, sub nivelurile pre-pandemie, creând condiții mai favorabile pentru comerț”, a spus expertul VASEP Le Hang.
Pe piața din SUA, oferta scăzută și cererea mare de pește alb va necesita mai multe importuri de pește pangasius, au spus specialiștii din industrie.