Cum alegi un pepene bun și dulce: sfaturile specialiștilor. Relatare de la degustarea USV

DE Elena Petrescu | Actualizat: 18.07.2024 - 20:07
Cum alegi un pepene bun și dulce: sfaturile specialiștilor. Relatare de la degustarea USV - Foto: Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)

Este sezonul pepenilor, iar Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV) a organizat o degustare atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști. Ocazie numai bună pentru a lămuri o problemă: cum alegi un pepene bun din grămadă?

SHARE

Este sezonul pepenilor, iar Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV) a organizat o degustare atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști. Ocazie numai bună pentru a lămuri o problemă: cum alegi un pepene bun din grămadă?

Cum alegi un pepene bun și dulce: sfaturile specialiștilor. Relatare de la degustarea USV

Ieri, peste 20 de sortimente de pepeni și hibrizi, de la 13 producători locali, verzi și galbeni au bucurat papilele gustative a zeci de ieșeni. Sortimentele fructelor zemoase au fost diversificate. Unii pepeni au fost mai dulci,  mai parfumați, alții nu, însă există și ,,harbuji” perfecți în viziunea copiilor, conform ZiaruldeIași.

Citește și:  Fructul de sezon care te ajută să te hidratezi pe caniculă și detoxifiază organismul. Costă 10 lei

,,Cei cu mai puțini sâmburi sunt pe placul meu. Cred că Arashan se numea sortimentul. Din aceia galbeni nu prea am gustat”, ne-a declarat o fetiță.

Printre sortimentele favorite s-a numărat și ,,Black Castel”. Gustul dulceag și textura ,,făinoasă” i-a cucerit pe cei mai mulți vizitatori.

Pentru că evenimentul a avut, în primul rând, un caracter științific, în care pepenii au fost evaluați din punct de vedere calitativ și cantitativ de către public, l-am întrebat pe prof.univ.dr. Vasile Stoleru, prorector al Universității de Științele Vieții Iași, un reputat specialist în domeniul „Tehnologii Horticole”, cum recunoaștem un pepene bun, cu adevărat delicios, care să ne răcorească în zilele caniculare de vară.

„Un pepene bun trebuie să fie de mărime medie: nici foarte mare, nici foarte mic. În primul rând ne uităm foarte bine la codița pepenelui, să vedem dacă acesta este proaspăt.

Asta este foarte important. Codița trebuie să fie verde pe cât posibil, să aibă un oarecare luciu. În general există și acea pată galbenă care se formează pe coajă, și ne arată că este un pepene ajuns la maturitate.

Citește și: De ce este pepenele verde periculos pentru bolnavii de rinichi. Poate duce și la deces

Trebuie să aibă textură, adică în momentul în care îl atingem trebuie să simțim că duce oarecum spre o zonă de fermitate, pulpa să fie zemoasă, crocantă, răcoritoare, și în același timp, dacă îl degustăm, să aibă gust și aromă”, ne-a declarat acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te