Liliecii, considerați o delicatesă, au ieșit din meniul a numeroase restaurante în ultimele luni. Cererea a scăzut din cauza legăturii dintre ei și potențialul de transfer de viruşi. Dar, piaţa Langowan din Indonezia este bine cunoscută pentru carnea sa exotică, aici fiind la vânzare carne de şarpe, şopârlă sau șobolani.
„Cumpărătorii s-au temut să mănânce carne de liliac. Dar treptat, deoarece avem moduri diferite pentru a o găti, nu se mai tem. Recent comerţul a revenit la normal", a declarat managerul unui restaurant pentru Business Insider.
El a adăugat însă că nu există controale asupra cărnii de liliac vândute pe piaţă.Potrivit experţilor, o piaţă în care diferite specii sunt aduse şi sacrificate într-un mediu neigienic este mediul ideal pentru răspândirea virusurilor și a bolilor.
„Este probabil ca ceea ce s-a întâmplat în Wuhan să aibă loc în Indonezia. Situaţia din Wuhan în care coronavirusul a devenit pandemic, este aproape similară cu ceea ce se întâmplă în Indonezia, unde există atât de multe pieţe de animale sălbatice. Toate aceste lucruri pot crea un rezervor pentru multe tipuri de boli", a avertizat Raden Wasito, profesor de medicină veterinară la Universitatea Gadjah Mada.
Organizația Mondială a Sănătății încă lucrează pentru a determina originea exactă a COVID-19. Liliecii sunt un suspect principal, putând transfera virusul către oameni prin intermediul unei alte animale gazdă, scrie Digi24.ro.