Pétrus 2000 este una dintre cele 12 sticle trimise în spațiu în noiembrie 2019 de cercetători care explorează potențialul pentru agricultura extraterestră. A revenit 14 luni mai târziu „subtil modificat”, potrivit experților în vinuri care l-au probat la o degustare în Franța.
Tim Tiptree, director internațional al Departamentului de vinuri și băuturi spirtoase de la Christie’s, a declarat că vinul cu „vârstă spațială a fost maturat într-un mediu unic” cu o gravitate aproape zero la bordul stației spațiale.
Călătoria a transformat un vin de 10.000 de dolari sticla, cunoscut pentru complexitatea sa, taninurile maturoase și aromele de cireș negru, plus o cutie de trabuc, într-o noutate științifică.
Citește și
O firmă de inginerie din Milano va reconstrui arena Colosseumului din Roma
Cel mai scump tablou, „Salvator Mundi”, cumpărat de prințul saudit, nu este un Da Vinci 100%
Space Cargo Unlimited a trimis vinul pe orbită în noiembrie 2019 ca parte a efortului de a face plantele de pe Pământ mai rezistente la schimbările climatice și la boli, expunându-le la noi condiții. Cercetătorii doresc, de asemenea, să înțeleagă mai bine procesul de îmbătrânire, fermentarea și bulele din vin.
La un test efectuat în martie la Institutul pentru Cercetarea Vinului și Viei din Bordeaux, Franța, o duzină de cunoscători de vinuri au comparat vinul ce a călătorit în spațiu cu vinul din aceeași recoltă rămas pe Pămnt și au observat o „modificare subtilă”.
Vinul oferit de Christie’s spre vânzare vine cu o sticlă de Pétrus terestru din aceeași recoltă, un decantor, pahare și un tirbușon fabricat dintr-un meteorit, într-un pachet cu decorațiuni inspirate din povestirile pionierului science fiction Jules Verne și din serialul „Star Trek”.
Doar pentru cunoscători.