Pâinea care îngrașă cel mai puțin. Cum arată și ce ne recomandă specialiștii în legătură cu aceasta. Grijă mare să nu fie depășită limita de pâine pe zi.
Pâinea care îngrașă cel mai puțin
Auzim destul de des în jurul nostru faptul că „pâinea îngrașă”. Acesta este probabil cel mai răspândit mit în materie de nutriție.
Drept urmare, numeroase persoane elimină pâinea complet din alimentația lor, în special cele care își doresc să slăbească, considerând că în acest mod mănâncă mai sănătos.
Citește și: Cât de periculoasă e pâinea pentru sănătate. Medicul Vlad Ciurea a dat verdictul
Din păcate, restricționarea unei grupe alimentare se asociază cu o serie de riscuri pentru sănătate, atât pe termen scurt, cât și pe termen și lung. Este adevărat, însă, că orice exces alimentar poate produce creștere în greutate, inclusiv excesul de pâine.
Iată ce tip de pâine este recomandată de specialiști și cum să o mănânci fără să te îngrași.
Nu putem grupa alimentele în produse care îngrașă și produse care nu îngrașă, deoarece aportul caloric per ansamblu este cel care contează. Totuși, este adevărat că unele alimente predispun la creștere în greutate, din cauza densității calorice mari, cum ar fi produsele fast-food, de patiserie-cofetărie, dulciurile, alimentele grase sau prăjite în ulei.
Pe de altă parte, anumite alimente se asociază cu menținerea unei greutăți optime, deoarece sunt mai sărace în calorii, cum ar fi legumele și fructele, sau pentru că promovează sațietatea.
În ceea ce privește pâinea, atât timp cât păstrezi un consum moderat, aceasta nu este o cauză a creșterii în greutate. În schimb, în funcție de tipul de pâine, sațietatea diferă, la fel și consumul per ansamblu de alimente dintr-o zi.
De fapt, ceea ce influențează greutatea corporală este, în principal, aportul de calorii din întreaga zi și nivelul de activitate fizică. Alți factori care influențează cheltuiala energetică și greutatea sunt fluctuațiile hormonale, patologiile cronice, cum ar fi afecțiunile hormonale și neurologice, infecțiile acute, traumatismele, intervențiile chirurgicale, procesele de creștere și dezvoltare.
Citește și: Este pâinea neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor
Recomandările specialiștilor
Nivelul de sațietate pe care îl produce un aliment sau un preparat are, de asemenea, o influență majoră asupra greutății corporale. Cu cât o masă este mai sățioasă, cu atât mai puțin vei simți nevoia să mănânci în următoarele ore.
Pâinea albă este cea mai puțin sățioasă. Fiind preparată din făină de grâu rafinată, aceasta nu conține fibre, este mai săracă în vitamine, proteine și are un indice glicemic ridicat. Astfel, vei simți nevoia să mănânci o cantitate mai mare pentru a te sătura, iar senzația de foame va reapărea rapid. De aceea, pâinea albă predispune la îngrășare.
Cerealele integrale, nerafinate, sunt cele mai sățioase, astfel încât se asociază cu un control mai bun al greutății corporale, relatează Mayo Clinic. Datorită conținutului ridicat de fibre, proteine și carbohidraților complecși care se absorb lent, te vei sătura mai repede și vei avea o sațietate prelungită. Prin urmare, în mod indirect, pâinea care îngrașă cel mai puțin este cea integrală – din grâu sau secară.