România va participa la Mondialul măcelarilor, World Butchers' Challenge 2025, fiind singura țară din sud-estul Europei prezentă în competiția ce va avea loc, la finalul lunii martie, în capitala Franței.
România, în premieră la Mondialul măcelarilor. E singura țară din sud-estul Europei din competiție
O echipă formată din 12 măcelari, printre care și mureșeanul László Biró, va reprezenta România la Campionatul Mondial al măcelarilor, World Butchers' Challenge 2025, care va avea loc la Paris, în zilele de 30 și 31 martie.
„România va fi singura țară din sud-estul Europei care va concura la această ediție a World Butchers' Challenge 2025, fiind o premieră.
Citește și: Revoltă în Grecia, după ce carnea românească de miel a invadat magazinele. „Vom da faliment”
Este o mare realizare pentru întreaga echipă și pentru măcelăria românească. Am început antrenamentele de la începutul lunii iunie 2024, ne-am întâlnit câte două - trei zile pe lună la Cluj-Napoca pentru a ne pregăti pentru competiție. Inițiatoarea proiectului participării echipei României la World Butchers' Challenge 2025 este Fundația „Ștefan Moldovan” din Cluj-Napoca.
Această fundație a trimis o propunere, iar firma Petry din Târgu Mureș, la care lucrez, a avut încredere în mine și m-a întrebat dacă nu vreau să particip la preselecție în Cluj. Aceste preselecții au fost organizate în patru orașe mari ale țării, în București, Iași, Timișoara și Cluj”, a declarat, duminică, măcelar-chef László Biró, un om cu 29 de ani de experiență în domeniu, citat de Agerpres.
Echipa României va participa, în premieră, la World Butchers' Challenge 2025, ce va avea loc pe 30 și 31 martie, la Paris - Foto: Facebook/World Butchers' Challenge
Și, așa, m-am dus eu la Cluj, am încercat să dau tot ce am dobândit ca experiență în atâția ani de meserie și uite că norocul meu a fost să mă aleagă în echipa care va reprezenta România. Echipa va avea 12 măcelari”, a mai spus el.
Mondialul măcelarilor va avea loc la Paris, pe 30 și 31 martie
Potrivit acestuia, la competiția mondială, la care participă măcelari experimentați din 18 țări, în numai trei ore și jumătate, fiecare echipă trebuie să tranșeze și să transforme în preparate atrăgătoare câte o jumătate de vițel, o jumătate de carcasă de porc, un miel și cinci pui.
Citește și: Țara din Europa unde românii pot câștiga cel puțin dublu față de acasă. Ce meserie se caută urgent
„În fiecare lună am avut două-trei zile de antrenamente intense, unde am pregătit cap-coadă tot ce ni se va cere în Franța.
Am făcut antrenamente cu 3.400 de kilograme carne de vită, 1.520 kilograme de carne de porc, 1.240 kilograme carne de miel și 180 de pui. Au fost necesare 40 kilograme condimente, opt kilograme legume și fructe, două kilograme de verdețuri și flori comestibile ornamentale pentru a pune la punct fiecare detaliu.
Am lucrat, alături de colegii mei, într-un program intensiv și am acumulat 120 de ore de antrenament pentru a îmbunătăți tehnicile de tranșare și prezentare. Se va tranșa carnea și se va expune semipreparată în vitrină. Vom avea o masă lungă de 9 metri, lată de 1,5 metri.
Vor participa 18 țări, cele mai tari în industria cărnii - Brazilia, Germania, Franța, Belgia - care au un cuvânt greu de spus în această industrie și în toată breasla măcelarilor”, a mai explicat László Biró.
Citește și: Jurnaliștii britanici, fascinați de micii, loboda și urzicile din Piața Obor. „La Londra nu găsești”
La World Butchers' Challenge 2025, László Biró își dorește ca România să obțină o clasare cât mai bună și să facă „o figură frumoasă”.