Românii s-au reprofilat. Din ce culturi se fac cei mai mulți bani pe timp de secetă?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 25.08.2024 - 19:10
Românii s-au reprofilat. Din ce culturi se fac cei mai mulți bani pe timp de secetă? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Românii s-au reprofilat. Din ce culturi se fac cei mai mulți bani pe timp de secetă? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ce poți să plantezi ca să te bucuri de culturi generoase chiar și în anii cu secetă?! Povestea lui Ciprian este exemplul perfec de reușită.

SHARE

Ciprian Bogdan, un fermier cu experiență în domeniu, a împărtășit cum a reușit să se bucure de o recoltă bogată, în ciuda valurilor de caniculă.

În localitatea Sâncrai, lângă Aiud, seceta s-a dovedit a fi o binecuvântare neașteptată pentru cultivatorii de alune. Anul acesta, recolta acestora promite să fie de două ori mai mare față de anul trecut, iar profitul acestora se anunță a fi unul de zile mari.

Pomii viguroși au produs anul acesta mult peste așteptări, fiecare livadă aducându-i lui Ciprian un rod generos, conform RTV.

Românii s-au reprofilat. Din ce culturi se fac cei mai mulți bani pe timp de secetă?

„Eu care produc de atâţia ani şi mă ocup de tot ce se întâmplă în livada asta, sunt şocat de ce văd. Atâtea alune nu am văzut în viaţa mea sub un pom!”, spune Ciprian.

O livadă bine întreținută poate aduce un profit de până la 70.000 de euro, iar acest an se dovedește a fi unul extrem de profitabil pentru fermierii întreprinzători. În plus, alunele sunt apreciate nu doar pentru gustul lor savuros, ci și pentru beneficiile aduse sănătății.

Fermierul cultivă un soi italian de alun – tot în peninsulă va ajunge şi recolta de anul acesta. A adunat 14.000 de kilograme de pe cele şase hectare ale livezii.

„Aluna iese curată, mai trebuie sortată în proporţie de 5%. Pentru un preţ bun. Aproximativ între 3 şi 5 kg pe plantă”, spune Ciprian Bogdan, cultivator de alune.

La export, kilogramul de alune pleacă cu un preţ de 5 euro, iar în pieţe le găsim cu 50 de lei kilogramul. „(n.r. Oamenii cumpără) jumătate de kilogram, 200 de grame, de 5 lei, ceva de genul”, spune Eugen Nechita, cultivator.

Mulți le consumă alături de bere, fără să știe câte beneficii aduc organismului. Sunt o sursă bogată de proteine, întăresc sistemul imunitar și fortifică oasele, având totodată un gust ideal pentru anumite deserturi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te