Mulți își amintesc de roșiile (tomatele) cu un gust aparte (din vremea bunicilor).
Roșiile cu gust ca în grădina bunicii: Peste 40 de soiuri de legume românești, salvate de o fundație
Nu contează gustul produselor sau calitatea lor, contează că sunt primele pe piață și au un preț bun. Sunt și oameni care vor să păstreze culturi tradiționale, din soiuri românești.
O fundație din Odorheiu Secuiesc a salvat peste 40 de soiuri de legume, inclusiv roșia „inimă de bou”, dovleacul porcesc, ceapa roz sau fasolea „frumoasă”.
Citește și: FOTO Satul cu 6.000 de locuitori care stau pe aceeași stradă, lungă de 9 km: E comparat cu Toscana
Una dintre grădinile este la Apahida, județul Cluj. Un fermier a plantat încă de anul trecut pe o suprafață de 5 ari, în grădina din spatele casei, roșii și ardei iuți.
În acest an are de două ori mai multe răsaduri, pe care le va cultiva în curând. În câteva luni, vor crește roșii tradiționale, gustoase ca pe vremea bunicilor.
„Le-am făcut tradițional, n-am folosit insecticide, pesticide, așa cum era la bunica acum 30 de ani, roșia aia gustoasă și zemoasă,” declară fermierul. Roșiile românești atât de bune la gust pentru că nu se utilizează chimicale, spun fermierii.
„S-au pierdut și cauza este că toți s-au orientat să arate numai frumos. Poate că au și defecte, dar gustul nu se compară. Gustul care era odată, cândva, când nu se atingea nimeni de ele,” afirmă Maria Telecan, mama fermierului.
Citește și: Misterul „El Dorado-ului” de România: Locul unde au fost descoperite două minerale unice în lume
Fundația din Odorheiu Secuiesc a reușit să salveze 40 de soiuri de legume, printre care ardei, vinete, mărar, lobodă sau dovleac.
Semințele sunt folosite de 50 de familii de la țară, care au ca datorie să le planteze și să dea mai departe materialul genetic, precizează digi24.ro.
Proiectul a fost demarat deoarece în toată țara s-a redus numărul varietăților de legume românești, potrivit infoalert.ro.