Ce salariu primesc muncitorii din Nepal și Sri Lanka? De ce sunt mai buni ca românii? Industria HoReCa se numără printre sectoarele care au cele mai mari probleme cu asigurarea forței de muncă.
Nu înseamnă că nu există români dispuși să lucreze în sector sau că n-ar fi destule locații care să aibă locuri disponibile, dimpotrivă.
Ce salariu primesc muncitorii din Nepal și Sri Lanka? De ce sunt mai buni ca românii?
Marea problemă e legată de atitudinea salariaților români față de muncă: mulți sunt neserioși, au tot felul de probleme și niciodată nu te poți baza pe ei că vin a doua zi. Ca să nu mai vorbim despre cei care stau o zi – două, apoi pleacă uneori și cu tot cu banii din casă.
În ultima vreme, tot mai mulți patroni români au apelat la personal din străinătate, din Nepal sau Nigeria, de exemplu. De care se declară mulțumiți. Ba chiar mai vor să aducă și pe alții, pentru că își fac planuri de extindere a business-urilor.
Cum lipsa de stabilitate este o problemă pentru întreg sectorul, antreprenorii se declară dispuși să plătească mai mult doar ca să aibă mâna de lucru asigurată, fie ea adusă și de peste mări și țări.
Citeşte şi: Câţi muncitori străini sunt în România şi de unde sunt ei veniţi? Mozaic de naţii pe piaţa muncii
Prezența muncitorilor străini în restaurante a devenit ceva obișnuit nu doar în Capitală, ci și în provincie. Patronul unui restaurant din Bucure;ti spune că, din cei 17 angajați pe care îi are, șase sunt străini, iar pe viitor vrea să le mărească numărul.
Asta dacă se va extinde. A apelat la ei, pentru că altfel nu avea altă soluție să țină deschisă locația. „Muncitorii români sunt foarte neserioși, indiferent de salariu sau de beneficiu. 98% dintre români sunt neserioși, instabili psihic și cu probleme de alcool ori de altceva.
Citeşte şi: De ce ar putea să nu mai vină muncitorii străini în România? Destinaţia alternativă unde se duc
Cei străini au venit cu un scop, vor să facă bani, știu ce vor. Aceasta este problema la români: nu au un scop”, a declarat Cârcel, conform Termene.ro.
Deși lucrează de doar șase luni în restaurantul lui Răzvan Cârcel, acesta se declară mulțumit de muncitorii străini, aduși din Nigeria și Nepal. Ei au și avansat între timp, iar dacă va mai deschide o nouă locație vor trece acolo.
De fapt, antreprenorul și-a propus ca, pe fiecare dintre cele patru secții ale restaurantului, să fie doar un singur român, care să se ocupe de training, iar în rest să lucreze numai cu străini.
Pizzar din Nepal
În restaurant există mai multe cazuri de ajutor de bucătar, care acum au trecut pe poziția de bucătar, ba chiar un băiat este pizzar.
”Avem un picol din Nigeria, care a devenit ospătar și este foarte ok, sau o fată din Nepal, care este spălătoare la vase și face treabă mai bună decât zece femei românce.
Ce salariu primesc muncitorii din Nepal și Sri Lanka? De ce sunt mai buni ca românii? - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
Decât trei români, mai bine un străin - am ajuns la concluzia asta”, povestește antreprenorul. Deficitul de forță de muncă în HoReCa este de 20-25%, în timp ce în orașele turistice, în sezon, se ridică la 50%, potrivit datelor patronatului.
Muncitorii din Sri Lanka şi Nepal profită de creşterea numărului de noi angajaţi
În sectorul de hoteluri şi restaurante, în prima jumătate a anului 2024, a crescut numărul de noi angajaţi cu 6.800 de persoane, raportat la perioada similară din 2023, pe fondul cererii crescute pentru servicii de ospitalitate, potrivit datelor INS.
Anul trecut, în România, aproape 150.000 de angajaţi străini aveau permise active de muncă, cu aproximativ 11.000 mai mult decât în 2023 şi cu 100.000 în plus față de 2020, la începutul pandemiei.
Costurile pentru un angajat străin se ridică la 4500-5000 lei pe lună, sumă în care este inclusă masa, cazarea, precum și transportul la locul de muncă.