Nechezolul din vremea lui Ceaușescu a fost creat de un român care lucra într-o fabrică de cafea și a devenit un simbol al ultimului deceniu de comunism. Numele ironic dat produsului ce a luat locul cafelei naturale era legat de ingredientele sale, folosite pentru hrana cailor.
Cum se prepara șvarțul, băutura preferată de IL Caragiale? Era una dintre cele mai apreciate licori din România „veche”, cea interbelică, dar și înainte de Primul Război Mondial, începând chiar din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Astăzi a ajuns o mare necunoscută.
Ne întoarcem la nechezol. Vom bea cafea fără boabe. De ce zic cercetătorii că așa vom salva planeta? Noi tipuri de cafea alternativă se răspândesc pe piață, iar una dintre aceste noi cafele „fără boabe”.
Cafeaua a fost un aliment de lux în perioada comunistă. Cu toate acestea, orice român apela la varianta de rezervă, și anume nechezolul. Alimentul a fost inventat de un bucureștean și a marcat zeci de generații. Iată povestea nechezolului.