Cartoful este o legumă care nu lipsește din bucătăria românească, fie că vorbim despre cartofi prăjiț , gratinați sau piure. Este una dintre cele mai versatile legume.
Dar nu numai tuberculul în sine poate fi folosit ci și apa în care a fost gătit are multe utilizări.
Nu aruncați în care au fost fierți cartofii. O poți folosi în multe feluri
Apa în care au fost gătiți cartofii este de obicei aruncată pur și simplu. Dar, asemănător cu apa din paste sau fasole , poate fi folosită într-o varietate de moduri datorită conținutului său de amidon. Plantele în special, indiferent dacă sunt în grădină sau în interior, pot beneficia de acest lucru.
Citește și: Ingredientul din frigider pe care să-l adaugi în salata boeuf ca să țină mai mult. Costă 2 lei
Apa de cartofi este bogată în minerale importante precum magneziu, fier și fosfor. Acestea nu sunt numai benefice pentru corpul uman, ci servesc și ca îngrășământ natural pentru plante.
Cum desfunzi țevile cu apa în care au fiert cartofii. Nu o mai arunca! Și vasele strălucesc - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
Aapa de cartofi trebuie răcită bine înainte de a fi folosită. Poate ajuta chiar și împotriva insectelor de pe plante. Atenție însă: apa din cartofi trebuie să fie nesărată, deoarece sarea este dăunătoare plantelor.
Însă, pe lângă faptul că este folosită ca îngrășământ, apa din cartofi poate fi folosită și ca contra buruienilor. Dacă doriți să scăpați de buruieni fără a folosi substanțe chimice, puteți turna apă de cartofi încă clocotită peste acestea.
Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei
Căldura apei distruge buruienile de la suprafață. Apoi, tot ce trebuie să faceți este să eliminați rădăcinile
Folosiți apă de cartofi ca remediu casnic pentru curățare - scurgerea se deblochează rapid, scrie ruhr24.de.
Dacă după toate aceste utilizări a mai rămas apă de cartofi, aceasta poate fi folosită pentru curățarea bucătăriei. Tigaile si suprafetele din plastic pot fi curatate deosebit de bine cu apa calda de cartofi.
Citește și: Ingredientul din bucătărie denumit „miracolul gri” care are beneficii uimitoare pentru florile tale
Pur și simplu scufundați un burete în apa de cartofi și clătiți vasele murdare. Clătiți apoi cu apă curată pentru a îndepărta orice reziduu de amidon și bucătăria va străluci din nou.
Dacă gătiți în prezent, puteți folosi imediat apa din cartofi. Datorită conținutului de amidon, este ideal pentru îngroșarea supelor sau a sosurilor. Pur și simplu amestecați și gustul va deveni mai intens.
La coacerea pâinii, se poate folosi apa de cartofi pentru a da o aromă specială de cartofi. Pur și simplu înlocuiți apa din rețetă cu apă de cartofi, scrie ruhr24.de.
De asemena, apa în care au fiert cartofii ese benefică și pentru sănătate. Este plină de nutrienți, precum vitaminele B și C, potasiu, fibre, precum și carotenoide și flavonoide, despre care se crede că favorizează o stare generală bună de sănătate.
Conform unor specialiști, cartofii pot ajută la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea funcției creierului și a sănătății sistemului nervos, la reducerea inflamațiilor și la facilitarea digestiei, printre altele.
În plus, amidonul din cartofi ajută la controlul zahărului și la reducerea trigliceridelor din sânge, îmbunătățește nivelurile de colesterol și sporește bacteriile bune din intestin.