La 35 de grade Celsius resimțite în oraș, am mers la probabil singura Turnătorie de fontă din țară care folosește aceleași metodă de topire ca în urmă cu un secol. Acolo, temperatura din cubiloul ,,arhaic” (cuptorul unde se încălzește fonta) ajunge la 1.100-1.200 de grade. Cum se poate lucra lângă astfel de temperaturi, pe caniculă?
Nu mai puteți de cald? Imaginați-vă cum e la turnătorie! Reportaj din mijlocul metalelor topite
De Turnătoria de fontă din Iași se ocupă acum soții Bejenariu, ambii ingineri mecanici la bază. La începutul anilor 1950, turnătoria din Iași a produs piese în serie.
Ulterior, Turnătoria a fost privatizată, la mijlocul anilor 2000 fiind mutată din cartierul Păcurari într-o veche locație a Întreprinderii Mecanice Bucium, pentru a face loc unor magazine. Într-un final, Turnătoria s-a închis.
În anul 2007, familia Bejenariu a închiriat hala de la fostul proprietar, păstrând oamenii și utilajele.. Totul, sub numele de turnătoria MAE.De atunci, cu excepția ,,MAE”, în Iași nu mai există o turnătorie de nișă, specializată doar pe fontă.
,,Am lucrat mulți ani la Turnătorie. Mi-a plăcut foarte mult domeniul, de aceea m-am întrebat cum ar fi să fie angajații noștri. Am luptat și luptăm să menținem vie turnătoria.
Îmi placee să lucrez cu oamenii, să comunic cu ei. Continuăm tradiția într-o hală care mai are încă un cubilou de topire cu cocs și forme manuale de pământ.
Probabil doar noi mai folosim metoda asta”, a declarat aceasta.
Pe toată perioada verii, având în vedere că temperaturile sunt ridicate, iar angajații iau contact direct cu fonta topită, munca de la turnătorie începe în jurul orei 7:00 și se încheie în jurul orei 12:00. Este aproape imposibil să scazi temperatura într-o astfel de hală.
„Ce e important la activitatea noastră este că e de producție. Indiferent că e cu mental, fără metal, tot la căldură se desfășoară.
În anumite sectoare de activitate nu există aer condiționat, e greu să pui aer condiționat în hale ca acestea. Inițial le spusesem de ora 13:00, dar fiecare pleacă acasă când simte.
Trebuie să avem grijă să nu plece dărâmați de aici
Nu poți ști ce capacitate are fiecare muncitor. Oricum, nu stau mai mult de 6 ore. Pe parcursul acestor ore, primesc apă plată, apă minerală. Plecatul de la serviciu intră tot în sarcina angajatorului și trebuie să avem grijă să nu plece dărâmați de aici. Noi topim de două ori pe săptămână.
Pe lângă căldura care e, și efortul care e, apare efortul turnării”, a adăugat Gabriel Bejenariu, conform ZiaruldeIasi.ro.
În completare, Maria Bejenariu a ținut să precizeze că, într-adevăr, la ,,Mae” se pune accent pe înțelegerea angajaților. ,,Încercăm să înțelegem fiecare angajat. Pentru că fiecare om e diferit.
Nu pot renunța la oameni pentru că într-o zi există mai multă redută, adică piese nereușite.
Le-am spus să vină să-mi spună dacă au probleme acasă, să-și ia liber, altfel nu poți da randament. Cei mai extrovertiți chiar îmi spun problemele lor. Un pic de psihologie ajută”, a mai spus Maria Bejenariu.