Plecând de la discuțiile apărute în mass media pe acest subiect și pe dopajul la sportivi, conferențiar universitar doctor Carolina Negrei, de la Disciplina Toxicologie din cadrul Facultății de Farmacie a UMF „Carol Davila”, a făcut mai multe precizări pentru 360medical.ro despre medicamentele care le sunt interzise sportivilor, despre fenomenul antidoping din perspectiva medicului toxicolog, dar și despre utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi.
Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a identificat urme de Roxadustat în testul doping efectuat de Halep la Flushing Meadows.
Lista substanțelor interzise este actualizată anual de către Agenția Națională Antidoping, ANAD, iar medicii trebuie să fie la curent cu această listă, fiindcă sportivii sunt pacienți ca oricare alții, se pot îmbolnăvi de orice fel de boală și pot ajunge la orice specialist în domeniul medical.
,,Medicii din toate specialitățile trebuie să fie atenți atunci când vorbim despre prescrierea unui anumit tratament sportivilor”, a spus conf. univ. dr. Carolina Negrei de la Disciplina Toxicologie din cadrul Facultății de Farmacie, UMF „Carol Davila” București.
Simona, dopată prin suplimente care conțineau subtanțe interzise
În cazul Simonei Halep, modalitatea prin care Roxadustat-ul a pătruns în organismul sportivei se presupune că ar fi ingerarea unui supliment alimentar contaminat sau a unui produs alimentar, sunt însă ipoteze care trebuie confirmate de forurile care investighează acest fapt.
Citește și: Cum a ajuns Mouratoglou să o excludă pe Halep dintre „marile campioane” unde se află Serena
Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet.
,,Dopajul este un fenomen în plină dinamică. Este un fenomen care urmează atât piața medicamentelor, a suplimentelor, cât și a produselor din carne contaminate. Când ajungem în zona de suplimente alimentare ajungem, de fapt, în zona în care ne bazăm pe declarațiile producătorului”, a subliniat conf.dr. Carolina Negrei.
Medicul toxicolog a precizat că se poate întâmpla în orice situație ca producătorul să nu declare toată compoziția când vine vorba de contaminarea produselor din carne sau de suplimente alimentare.