Cel mai vechi vin din lume a ieșit la iveală acum șase ani, dintr-o întâmplare. În 2019, o echipă de constructori a făcut o descoperire extraordinară în orașul Carmona situat în sud-vestul Spaniei, în apropiere de Sevilla. Este sigurul vin antic care s-a păstrat până la noi în stare lichidă.
Cel mai vechi vin din lume i-a uimit pe specialiști. Cum s-a conservat licoarea în stare lichidă?
În 2019, o echipă de constructori a făcut, din întâmplare o descoperire extraordinară în orașul Carmona, situat în sud-vestul Spaniei, în apropiere de Sevilla.
La baza unui puț găsit în timpul unor lucrări de construcție, echipa a descoperit o cameră funerară sigilată de la începutul secolului I d.Hr. neatinsă timp de 2.000 de ani.
Șase dintre cele opt nișe de perete din cavoul subteran conțineau urne și obiecte funerare, inclusiv o sticlă care conținea încă reziduuri de parfum.
Citește și: Când a apărut șampania în Țările Române? Ce s-a întâmplat cu primii români care au băut licoarea?
Una dintre nișe, etichetată L-8 și situată în dreapta intrării, a oferit arheologilor o surpriză. O urnă de sticlă plasată într-o cutie de plumb era plină până la refuz cu un lichid roșiatic.
Potrivit unui nou studiu publicat în 2024 în Journal of Archeological Science: Reports, o echipă condusă de chimistul José Rafael Ruiz Arrebola a descoperit că este vorba despre vin vechi de 2.000 de ani - mai precis, vin alb, scrie scientificamerican.com.
Cel mai vechi vin din lume are 2.000 de ani
Acest lucru face ca substanța descoperită să fie cel mai vechi vin din lume aflat încă în formă lichidă. Este cu aproximativ 300 de ani mai veche decât precedentul deținător al recordului, un vin roman descoperit în Speyer, Germania, în 1867.
Vinul vechi de 2.000 de ani era pus într-o urnă de sticlă așezată într-una din plumb, lucru ce i-a facilitat conservarea în stare lichidă - Foto: scientificamerican.com
Vinul din Carmona nu mai era bun de băut și nu fusese niciodată destinat acestui scop; experții au găsit resturi osoase și un inel de aur pe fundul vasului de sticlă.
Camera mortuară era locul de odihnă final pentru rămășițele defuncților, care erau incinerați conform obiceiului roman.
Citește și: De unde vine obiceiul toastului? În Roma antică era legat de gustul amar al vinului băut de romani
Din starea camerei funerare, care conținea și textile parțial conservate și urne uscate, experții au concluzionat că lichidul din L-8 făcea parte din conținutul inițial al vasului și nu era apă freatică sau apă de condens care s-a infiltrat ulterior.
Se pare că capacul urnei de sticlă și carcasa de plumb din jur au împiedicat evaporarea lichidului în timp.
Pentru a afla ce fel de lichid i-a însoțit pe decedați în ultimii 2.000 de ani, experții au recurs la analize chimice.
Echipa lui Ruiz Arrebola a bănuit de la început că ar fi putut fi vorba de vin - băutura avea o mare semnificație spirituală în lumea antică și era strâns legată de ritualurile religioase și de înmormântări.
Cu toate acestea, a fost clar de la început că, după 2 000 de ani, lichidul ar fi avut puține în comun cu vinul original. Prin urmare, grupul de cercetare a analizat urmele chimice - sărurile și oligoelementele conținute în struguri și posibile urme de alcool.
În cele din urmă, Ruiz Arrebola și colegii săi au căutat o clasă de substanțe tipice vinului: polifenolii.
Cercetătorii au găsit mai multe tipuri de polifenoli în lichid. Această descoperire, împreună cu contextul cultural al sitului, face foarte probabil ca lichidul să fi fost vin.
Cele mai vechi resturi de vin datează de acum 8.000 de ani
Totuși, un polifenol pe care echipa nu l-a găsit a fost acidul siringic, un produs de descompunere a principalului pigment care dă vinurilor roșii culoarea lor tipică.
Acest compus poate fi utilizat pentru a determina culoarea unui vin dintr-o descoperire arheologică, chiar dacă este sub forma unui reziduu uscat.
Echipa lui Ruiz Arrebola a concluzionat, prin urmare, că lichidul care s-a înroșit de-a lungul secolelor era vin alb.
În lucrare, cercetătorii îl citează pe autorul roman din secolul I Lucius Iunius Moderatus Columella, care a menționat în mod specific producția de vin alb în ceea ce era atunci provincia Baetica, care includea și localitatea Carmona din zilele noastre.
Profilul mineral al conținutului urnei este, de asemenea, similar cu cel al vinurilor moderne sherry și fino produse în regiunile din apropierea sitului.
Citește și: Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent? Testul simplu de făcut
Pe de altă parte, în 2017, arheologii au găsit resturi de vin pe fundul a opt vase de lut vechi de aproape 8.000 de ani.
Descoperirea a fost făcută în Georgia de azi, în siturile arheologice Shulaveris Gora și Gadachrili Gora, aflate la 50 km sud de Tbilisi, capitala Georgiei.
Dar, spre deosebire de acesta, mult mai vechi, cel din Carmona e singurul care a traversat mileniile în starea lichidă inițială.