Cine a inventat popularul hamburger? Numeroși români au consumat acest fel de mâncare care a invadat țara noastră după 1990. Deși denumirea sa are o origine relativ clară, ceva mai controversată este întâietatea producerii preparatului.
Cine a inventat popularul hamburger? De unde provine numele preparatului care a cucerit și românii?
Popularul și aparent banalul hamburger constă - în varianta sa clasică - dintr-o chiflă tăiată în două, între felii punându-se o bucată de carne tocată de vită asemănătoare unei chiftele mai plate.
De obicei, se adaugă diverse legume - roșii, ceapă, salată etc. - sosuri - ketchup, muștar, maioneză etc.., dar și cartofi prăjiți.
Chifteaua se face în general din carne tocată de vită, la care se adaugă condimente, (ceapă, usturoi, sare, boia, pătrunjel etc.) și se frige pe grătar sau într-un vas teflonat fără grăsime.
Citește și: De ce „războiul kebabului” nu afectează România? Românii, cei mai mari consumatori din lume
La ora actuală există, însă, o varietate mult mai diversificată de hamburgeri. Una dintre cele mai răspândite variante este cheeseburger, adică hamburgerul cu brânză.
Alte opțiuni sunt cele în care carnea tocată nu este din vită, ci din pui (Chickenburger), pește, porc (Pork Burger) sau chiar variante vegetariene (Veggie-Burger), unde chifteaua este făcută din legume.
Cuvântul „hamburger" a apărut pentru prima dată tipărit în ziarul „Walla Walla Union”, din 5 ianuarie 1889, conform Oxford English Dictionary.
Hamburgerul are o istorie de peste 125 de ani - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Numele provine de la o mâncare germană numită „friptură hamburg”, care înseamnă „din Hamburg”, nu pentru că ar conține șuncă („ham”), ci fiindcă era făcută în orașul Hamburg.
Spre finalul secolului al XIX-lea, imigranții germani din America de Nord au adus cu ei rețeta „fripturii hamburg”, o formă de carne de vită mărunțită.
Americanii au preluat preparatul, dar au folosit forma adjectivală „hamburger” eliminând cuvântul „friptură”, ba chiar preferă forma simplificată de „burger”.
Cuvântul hamburger are origine germană
Totuși întâietatea producerii hamburgerului, în forma pe care o cunoaștem și azi, este o problemă ceva mai complicată, dându-se o luptă între cel puțin trei „inventatori” ai produsului.
Citește și: Care este originea sarmalelor ? Cât sunt de românești? Ce țări își asumă inventarea lor?
Majoritatea istoricilor alimentari sunt de acord că hamburgerul clasic a fost, de fapt, inventat în Statele Unite, la sfârșitul anilor 1800 sau începutul anilor 1900. Iată care sunt principalii trei pretendenți la titlul de „inventator al burgerului”, potrivit burgertheoryidahofalls.com.
- Charlie Nagreen - originar din Wisconsin, acesta susținea că a vândut primul burger în comitatul Outagamie în 1885. „Hamburger Charlie” Nagreen ar fi aplatizat o chiftea și ar fi așezat-o între două felii de pâine pentru a o face mai ușor de mâncat de către participanții la târg;
- Louis Lassen: Conform legendei, Lassen a inventat burgerul în anul 1900, la micul său restaurant din New Haven, Connecticut. El a așezat o chiftea de vită între două felii de pâine și a adăugat brânză și condimente, creând primul „hamburger sandwich”;
- Oscar Weber Bilby: Bilby era bucătar în Oklahoma în 1891. A rămas fără carne de porc pentru faimosul său „sandviș cu cârnați de porc” și a înlocuit-o cu o chiftea de vită, creând ceea ce el numea „sandviș cu friptură de hamburger”.
Deși nu vom ști niciodată sigur cine a inventat, de fapt, burgerul, este clar că acesta a devenit rapid un aliment popular în Statele Unite.
Citește și: De ce cozonacul se numește așa? Care este originea desertului de Crăciun preferat de români?
Până în anii 1920, hamburgerii erau vânduți la standurile stradale și la restaurantele din întreaga țară, iar până în anii 1950 au devenit un simbol al culturii americane și al mâncării rapide.
Ulterior, prin marile lanțuri de restaurante fast-food, produsul s-a răspândit în întreaga lume, mai ales în rândul tinerilor, cucerind și România, după 1990, la concurență cu shaorma.