De ce ne doare capul după ce bem vin roșu? Care este substanța misterioasă vinovată de disconfort?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.01.2025 - 08:36
De ce ne doare capul după ce bem vin roșu? Care este substanța misterioasă vinovată de disconfort? - Foto: Freepik
De ce ne doare capul după ce bem vin roșu? Care este substanța misterioasă vinovată de disconfort? - Foto: Freepik
De ce ne doare capul după ce bem vin roșu - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
De ce ne doare capul după ce bem vin roșu - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
De ce ne doare capul după ce bem vin roșu
De ce ne doare capul după ce bem vin roșu

De ce ne doare capul după ce bem vin roșu? Rapoartele medicale despre durerile de cap provocate de vinul roșu datează încă din epoca romană, însă această experiență este probabil la fel de veche ca și vinificația - de aproximativ 10.000 de ani.

SHARE

De ce ne doare capul după ce bem vin roșu? Intrigați de acest lucru, oamenii de știință au vrut să descopere sursa acestui disconfort resimțit de mulți oameni după degustarea licorii respective. Iar rezultatul n-a fost cel așteptat.

De ce ne doare capul după ce bem vin roșu? Care este substanța misterioasă vinovată de disconfort?

Multe componente ale vinului roșu au fost acuzate că provoacă această suferință - sulfiții, aminele biogene și taninul sunt cele mai populare.

Cercetările chimiștilor de la Universitatea din California sugerează, însă, că cel mai probabil vinovat este unul pe care poate nu l-ați luat în considerare. 

Sulfiții au fost un țap ispășitor popular pentru tot felul de afecțiuni de când, în anii 1990, a devenit obligatorie etichetarea lor, cel puțin pe vinurile din SUA.

Cu toate acestea, nu există prea multe dovezi care să lege direct sulfiții de durerile de cap, iar alte alimente conțin niveluri comparabile cu cele ale vinului, fără a avea aceleași efecte.

Vinurile albe conțin, de asemenea, aceeași cantitate de sulfiți ca vinurile roșii, fără a da aceleași dureri și bătăi de cap.

Citește și: Ce vin bei la masa de Crăciun: alb, roșu, sec sau dulce? Ce se potrivește cu sarmalele si friptura?

Corpul nostru produce, de asemenea, aproximativ 700 miligrame de sulfiți zilnic, pe măsură ce metabolizează proteinele din alimente și le elimină sub formă de sulfat.

Pentru a face acest lucru, organismul are compuși numiți oxidaze de sulfit care creează sulfat din sulfit - este puțin probabil ca cele 20 de miligrame dintr-un pahar de vin să ne copleșească oxidazele de sulfit.

Unii oameni arată cu degetul spre aminele biogene pentru durerile de cap cauzate de vinul roșu.

Acestea sunt substanțe azotate care se găsesc în multe alimente fermentate sau stricate și pot provoca dureri de cap, dar cantitatea din vin este mult prea mică pentru a reprezenta o problemă.

Taninul este o presupunere bună, deoarece vinurile albe conțin doar cantități mici, în timp ce vinurile roșii conțin cantități substanțiale.

Taninul este un tip de compus fenolic - se găsește în toate plantele și joacă de obicei un rol în prevenirea bolilor, în rezistența la prădători sau în încurajarea dispersării semințelor de către animale, conform sciencealert.com.

O soluție pentru evitarea durerilor de cap ar fi consumul unui vin roșu mai ușor, mai puțin intens - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

Dar există mulți alți compuși fenolici în coaja și semințele strugurilor, în afară de tanin, care ajung în vinurile roșii în urma procesului de vinificație și care nu sunt prezenți în vinurile albe, astfel încât oricare dintre aceștia ar putea fi un candidat vinovat.

Citește și: Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Opinia specialiștilor

În plus, taninul se găsește și în multe alte produse comune, precum ceaiul și ciocolata, care, în general, nu provoacă dureri de cap.

Ce este quercitina din vinul roșu?

Iar fenolii sunt antioxidanți buni, așa că este puțin probabil să declanșeze inflamația care ar provoca o durere de cap.

Unele persoane au pielea roșie sau înroșită, atunci când consumă alcool, iar înroșirea este însoțită de o durere de cap.

Această durere de cap este cauzată de o etapă metabolică întârziată, pe măsură ce organismul descompune alcoolul.

Metabolizarea alcoolului are loc în două etape. În primul rând, etanolul este transformat în acetaldehidă. Apoi, enzima ALDH transformă acetaldehida în acetat, o substanță comună și inofensivă.

Această a doua etapă este mai lentă pentru persoanele care au pielea înroșită, deoarece ALDH-ul lor nu este foarte eficient. Aceștia acumulează acetaldehidă, care este un compus oarecum toxic legat, de asemenea, de mahmureală.

Așadar, dacă ceva unic în vinul roșu ar putea inhiba ALDH, încetinind această a doua etapă metabolică, ar duce la niveluri mai ridicate de acetaldehidă și la dureri de cap?

Pentru a încerca să răspundă la această întrebare, chimiștii americani au analizat lista fenolilor abundenți în vinul roșu. Ei au pornit de la o lucrare care arată că quercetina este un bun inhibitor al ALDH.

Quercetina este un compus fenolic care se găsește în pielițele strugurilor, deci este mult mai abundentă în vinurile roșii decât în cele albe, deoarece pielițele strugurilor roșii sunt lăsate mai mult timp în timpul procesului de fermentare decât pielițele strugurilor albi.

Următorul pas a fost testarea ALDH. Experții au stabilit un test de inhibiție în eprubete, în cadrul căruia au măsurat cât de repede enzima ALDH descompune acetaldehida.

Citește și: Cât de rapid se elimină din organism vinul, țuica și berea? La câte ore poți conduce în siguranță

Apoi, au adăugat inhibitorii suspectați - quercetina, precum și alte fenolice pe care doreau să le testeze - pentru a vedea dacă acestea încetinesc procesul.

Aceste teste au confirmat că quercetina a fost un inhibitor bun. Alte fenolice au avut efecte diferite, dar glucuronida de quercetină a fost câștigătoarea.

Atunci când organismul absoarbe quercetina din alimente sau vin, cea mai mare parte este transformată în glucuronidă de către ficat, pentru a o elimina rapid din organism.

Testele enzimatice au sugerat că glucuronida de quercetină perturbă metabolismul alcoolului în organism.

Această perturbare înseamnă că acetaldehida circulă în plus, provocând inflamații și dureri de cap. Această descoperire indică ceea ce se numește un efect secundar sau sinergic.

Aceste efecte secundare sunt mult mai greu de identificat, deoarece doi factori trebuie să fie ambii în joc pentru ca rezultatul să apară.

În acest caz, alte alimente care conțin quercetină nu sunt asociate cu durerile de cap, astfel încât, inițial, nu ați putea considera quercetina drept cauza problemei legate de vinul roșu.

Următorul pas ar putea fi acela de a oferi subiecților umani două vinuri roșii cu conținut scăzut și unul ridicat de quercetină și de a întreba dacă unul dintre vinuri provoacă dureri de cap.

Dacă vinul bogat în quercetină provoacă mai multe dureri de cap, atunci oamenii de știință vor ști că sunt pe drumul cel bun.

Așadar, dacă quercetina provoacă dureri de cap, există vinuri roșii fără ea? Din păcate, datele disponibile privind anumite vinuri sunt mult prea limitate pentru a oferi sfaturi utile.

Cu toate acestea, strugurii expuși la soare produc mai multă quercetină, iar multe vinuri roșii ieftine sunt produse din struguri care sunt mai puțin expuși la soare. Dacă sunteți dispus să riscați, atunci căutați și cumpărați un vin roșu ieftin, mai ușor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te