Mărul negru, denumit și ca „Diamantul negru”, este un fruct rar din familia merelor Huaniu, care este cultivat în regiunea tibetană Nyingchi, la peste 3.000 de metri altitudine.
Citește și: VIDEO Mărturia unei tinere din Ucraina al cărei iubit luptă pe front. „Războiul ne-a făcut mai buni”
În ciuda a ceea ce sugerează numele, mărul are mai degrabă o nuanță violet, cu pulpă albă în interior.
De ce este negru?
Culoarea sa unică se datorează altitudinii mari în care crește, a regiunii de peste 3.500 m, din Tibet. Principalul factor care determină culoarea acestor fructe este temperatura care fluctuează puternic între zi și noapte, merele fiind expuse la o mulțime de ultraviolete.
Citește și: Blocat acasă de Crăciun: O mașină electrică Tesla Model S a refuzat să se încarce din cauza gerului
Mulți fermieri sunt reticenți în a cultiva fructele, deoarece merii „Diamantul Negru” ajung la maturitate doar după 8 ani, iar sezonul de producție este scurt (aproximativ 2 luni).â
Acest soi de mere nu are nevoie de fertilizare, este rezistent la frig și are o protecție naturală împotriva paraziților și a insectelor.
Citește și: VIDEO Armata și securitatea sârbă, în „pregătire deplină” de luptă, la doi kilometri de Kosovo
Dar așteptarea merită. Merele Black Diamond sunt mult mai dulci decât v-ați aștepta. Aceste mere au niveluri mai ridicate de zaharuri organice, cum ar fi glucoza.
Merele sunt scumpe
Mediul pentru cultivarea merelor Black Diamond este dur. Din cauza climei muntoase, a celor șapte până la opt ani necesari pentru ca merii Black Diamond să se maturizeze și a faptului că cresc într-o fereastră de timp foarte limitată, merele negre sunt disponibile doar aproximativ două luni în fiecare an, prețul unui singur măr poate ajunge între 7 și 20 de euro în supermarket-uri.