La ce temperatură trebuie băut vinul? Un vin bun este preferat de multă lume, măcar la mesele de Crăciun și Revelion, dar și la orice alte evenimente ori, pur și simplu, pentru un consum obișnuit, dar moderat. De aceea este bine de știut cum se asociază licorile lui Bachus cu ceea ce mâncă, dar și temperatura ideală la car ele își oferă întreg buehtul spectaculos de gusturi și parfumuri.
La ce temperatură trebuie băut vinul? Diferența esențială dintre vinul roșu și cel alb
La ora actuală, dacă nu ai deja o preferință certă, este relativ dificil să te decizi între atâtea sortimente de vin care te îmbie pe rafturile magazinelor sau chiar din damigenele micilor producători.
Varietatea vinurilor din prezent se explică prin diferențele dintre soiuri, teritorii, metode de vinificație folosite de producător și îmbătrânire.
În funcție de zaharurile rămase în mod natural în vin după fermentare, sunt vinuri albe și roșii seci (maximum 4g de zahăr la litru), demiseci (între 4 și 12 g de zahăr la litru), demidulci (între 12 și 50 de g de zahăr la litru) și dulci (peste 50 g de zahăr la litru).
După soiurile de struguri alese și culese, sunt vinuri de soi, vinuri cu un soi de bază sau din amestec de soiuri, conform sensodays.ro.
Trebuie știut că este mai important decât ați crede din ce fel de pahare se beau vinurile, în funcție de specificul lor.
Citește și: Cum faci cel mai bun vin fiert? Ce condimente trebuie să folosești? Greșeli de evitat
Vinurile se consumă întotdeauna din pahare și cupe potrivite, special create pentru vin alb și vin roșu. Recomandate sunt cupele cu picior, prinse de picior, pentru a nu fi încălzite de temperatura corpului și alterat gustul.
Întotdeauna, înainte ca vinul să fie turnat, se înclină paharul. Se toarnă o cantitate suficientă, fără să se exagereze și nu se agită sticla.
Vinul roșu se toarnă în pahare cu o bază mai mare - Foto: Pixabay - imagine cu rol ilustrativ
Un pahar nepotrivit poate să strice chiar și cel mai bun vin. Vinurile roșii se servesc în pahare cu bază mai mare, în timp ce vinul alb are nevoie de un pahar mai înalt și mai îngust.
Acea mișcare circulară făcută înaintea servirii unui vin roșu ajută la o mai bună identificare a aromelor, prin prisma formei paharului, mai scrie sursa citată.
La ce temperatură trebuie băut vinul?
Un alt aspect fundamental este potrivirea vinului cu felul de mâncre din fața noastră. O imbinare nefericită poate duce la ratarea atât a calității vinului, cât și a preparatului cu care l-am asociat.
Citește și: Care este cel mai scump vin din lume? O sticlă costă cât 12 mașini Tesla model Y
Iată, prin urmare, care sunt potrivirile ideala ale vinului - alb sau roșu - cu diferitele produse culinare, potrivit b365.ro.
Cum se asociază vinul și carnea
- Carnea de vită: carnea roşie de vită se va asocia cu un vin roşu, sec, precum Feteasca Neagră;
- Carnea de porc: este delicioasă consumată împreună cu un pahar cu vin roşu, sec, aşa cum este Feteasca Neagră sau Novac;
- Carnea de pui: aromele sale sunt inconfundabile alături de un pahar cu vin alb sec sau demisec, precum: Riesling, Chardonnay sau Sauvignon Blanc;
- Carnea de vânat: poate fi servită tot lângă un pahar cu vin roşu, sec, precum Merlot;
- Carnea de miel: împreună cu vinuri roşii, seci, precum: Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră sau Băbeasca Neagră;
- Carnea de curcan: se serveşte împreună cu un vin roşu, sec, aşa cum este Brachetto sau Feteasca Neagră.
Cum se asociază vinul și peștele
Peştele, pe de altă parte, se serveşte alături de un vin alb sec, insa se ia în calcul şi tipul acestuia pentru alegerea unor vinuri de calitate cu care să fie asociat.
Păstrăvul, salăul şi ştiuca se servesc cu un vin alb sec, în timp ce somonul sau peştele afumat pot fi consumate alături de un vin spumant.
Cu toate că, cel mai frecvent, oamenii optează pentru vinul alb când consumă peşte, specialiştii recomandă, în acelaşi timp, şi vinul rosé sec sau cel demisec.
Cum se asociază vinul și brânzeturile
În funcţie de tipul de brânză se va alege cel mai potrivit vin. Îmbinate corect, aromele sunt o adevărată savoare:
- brânză Brie şi Camembert - Chardonnay sau şampanie;
- brânză Buratta sau Feta - vin rosé sec;
- brânză Emmental, Gruyere, Gouda - Chardonnay, Cabernet Sauvignon;
- Gorgonzola - vin de Porto.
Pentru răcire, este exclus să ținem vinul alb în frigider - Foto: Pixabay - imagine cu rol ilustrativ
Cum se asociază vinul cu deserturile
Cu toate că vinurile dulci, aromate, sunt recomandate pentru consumul împreună cu deserturile, unele persoane le preferă şi lângă brânzeturi.
Specialiştii spun că vinul trebuie să fie mai dulce decât desertul. Concret, următoarele asocieri sunt cele mai potrivite:
- desert cu ciocolată - vin de Porto;
- desert cu fructe - vin alb şi şampanie;
- desert cu vanilie - vin alb, şampanie sau vin spumant.
Nu în ultimul rând - ba dimpotrivă - este esenial să bem vinul la temperatura optimă potrivită fiecărui sortiment. Idea esențială este că niciodată vinul alb sau roșu nu se consumă răcit excesiv sau mult prea cald, potrivit sensodays.ro.
Citește și: Un pahar de vin pe zi chiar ține doctorul la distanță și previne problemele cardiace
Vinul alb este perfect pentru a fi servit când este la o temperatură cuprinsă între 5 și 10 grade Celsius pentru sortimentele fresh și fructate și până la 15 grade Celsius pentru acelea mai complexe. Pentru a-i menține temperatura ușor scăzută, poate fi de ajutor o frapieră și niște gheață.
Vinul roșu are nevoie de o temperatură mai ridicată, puțin sub temperatura camerei, undeva între 16 și 18 grade Celsius, în funcție de vechime.
Este total exclus să fie ținut la frigider. Aromele vor dispărea cu totul. Dacă este servit prea cald, gustul vinului roșu va fi unul plat.
Folosește carafe și decantoare, pentru a-i păstra mai ușor aroma și temperatura potrivite. Decantorul ajută și la aerisirea vinului înainte de servire, necesară în cazul unor sortimente mai speciale. Un timp scurt de „odihnă” va îmbina mai bine aromele.