Activitatea firmei care a furnizat Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti biscuiți cu viermi a fost oprită în urma unui control făcut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în urma căruia au fost date amenzi de 10.000 de lei.
Comisarii au constatat că nu se respecta temperatura de depozitare a alimentelor, erau folosite recipiente neconforme, iar condiţiile de igienă erau improprii. Verificările au fost declanşate după ce un pacient a primit biscuiţi cu viermi, relatează News.ro.
Un pacient internat la Spitalul Fundeni a filmat ce a primit la micul dejun, iar pe biscuiţii primiţi în pachet se pot observa viermi, imaginile fiind distribuite pe reţelele de socializare.
Citește și: Biscuți cu viermi la Spitalul Fundeni, la secția unde sunt tratați pacienții cu leucemie
„În urma unei informaţii apărute în spaţiul public referitoare la neconformităţi ale unor produse alimentare puse la dispoziţie pacienţilor, la Institutului Clinic Fundeni, din Capitală, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o acţiune de control la operatorul economic SC Hiper Ambrozia SRL, furnizorul acestor produse”, a transmis, vineri, ANPC, într-un comunicat de presă.
Pentru abaterile constatate de comisarii ANPC, în timpul verificărilor, au fost aplicate următoarele sancţiuni: amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 de lei, oprirea definitivă de la utilizare/comercializare a produselor alimentare neconforme, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, propunere de închidere a unităţii pentru o perioadă de până la 6 luni.
Citește și: Mâncare stricată la Academia de Poliție. Mai mulți studenți au avut nevoie de îngrijiri medicale
Neregulile identificate au fost: nerespectarea temperaturii de depozitare - conform reţetarului, ingredientele folosite la fabricarea produsului aveau, la rândul lor, menţiunea pe ambalaj: “a se păstra la loc uscat şi răcoros, de preferinţă în frigider”, iar la măsurarea cu termometrul din dotare s-a dovedit că acestea erau depozitate la temperaturi de 27,2 grade Celsius; folosirea unor recipiente neconforme pentru depozitarea unora dintre ingrediente, în acestea aflându-se impurităţi şi bucăţi din material plastic; desfăşurarea activităţii în condiţii tehnice şi igienico-sanitare improprii: pavimentul depreciat, cu ciobituri, capacul sistemului de ventilaţie încărcat cu praf şi grăsime; conducte izolate necorespunzător; plafonul cu zone deteriorate, rupte, cu găuri, cu infiltraţii; conducte neigienizate, cu strat gros de praf, rugină şi grăsime; cabluri neizolate; pereţii laterali pătaţi, cu tencuială exfoliată; folosirea unei camere cuptor cu strat de gros grăsime arsă (pe pereţii laterali, tubulatură); utilizarea unor tăvi de coacere cu strat gros de grăsime arsă şi a unor navete neigienizate corespunzător, cu strat de praf şi etichete rupte.
ANPC va continua acţiunile de verificare a furnizorilor de produse şi servicii alimentare ale spitalelor din România.