Avertismentul unui medic de urgențe privind preparatele de Paște. ”Pot conține cupru și aluminiu”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.04.2023 - 12:43
Dr. Tudor Ciuhodaru vopsind ouă. Foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru
Dr. Tudor Ciuhodaru vopsind ouă. Foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru

Preparatele culinare pentru masa de Paște pot fi periculoase pentru sănătate dacă nu suntem atenți ce produse folosim. Dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor Sfântul Spiridon din Iaşi, spune că în timpul vopsirii, ouălele pot fi contaminate cu metale.

SHARE
Friptura și ouălele pe care le punem pe masa de Paște pot fi periculoase dacă nu suntem atenți la produsele pe care le folosim sau la modul în care le preparăm.
 
Dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor Sfântul Spiridon din Iaşi, spune că în timpul vopsirii, ouălele pot fi contaminate cu metale.

Avertismentul unui medic de urgențe privind ouălele de Paște. ”Pot conține cupru și aluminiu”

 
”Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic.
 
Vopseaua de ouă cumparată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. 
 
Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existînd riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.
 
Recomandăm ca la vopsirea ouălor să folosiţi doar subtanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.
 
Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare”, a transmis medicul.
 

Cât de periculoasăpoate deveni carnea de miel

În ceea ce privește carnea de miel, aceasta are valoare calorică ridicată şi este considerată ,,toxică” în anumite condiţii.
 
” Vorbim de 200 - 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conţinut ridicat conţin de fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic dar şi cantitati mici de calciu, acid folic şi vitamina E.
 
Prin componenta proteică importantă dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.
 
Probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conţinut, prepare şi, nu în ultimul rând, de provenienţă şi conservare.
 
Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine, fac această carne dificil de digerat, fiind chiar considerată chiar ,,toxică” mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai.
 
Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilogrrame şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite.
 
Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului pânâ la constipaţie.
 
Proveninţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare.
 
Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade”, a mai spus Ciuohadu.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te