Legumele ținute peste iarnă în casă pot germina dacă au condițiile necesare. Unele dintre acestea devin otrăvitoare astfel că trebuie să fiți foarte atenți să nu le consumați.
Altele nu au nicio problemă în acest sens și pot fi consumate și după ce încolțesc. Cu toate acestea se recomandă prudență maximă înainte de a le folosi.
O situație aparte este la ceapă. Aceasta, ținută în condiții de umezeală și căldură, poate încolți. Românii nu se tem de aceste frunzulițe verzi care apar. și, dacă bulbul este încă tare, folosesc toată leguma la mâncare. Însă acest lucru nu este chiar recomandat.
Frunzele verzi își iau seva din bulb, astfel că acesta are tot mai puțini nutrienți.
În schimb, lăstarii sunt comestibili. Aceștia pot fi consumați în diverse feluri.
Ce mai poți face cu ceapa încolțită? Este comestibilă sau otrăvitoare?
Dacă pur și simplu lăsați lăstarii verzi să continue să crească, veți ajunge în esență la ceea ce știm că este ceapa de primăvară sau ceapă verde.
Citește și: Două remedii din bătrâni pentru răceală. Cum se face și ce efecte are ceaiul de ceapă?
Deși acestea există ca o specie independentă, cum ar fi ceapa perenă de gard viu de iarnă (Allium fistulosum), lăstarii de ceapă comună de bucătărie (Allium cepa) sunt de asemenea comestibili. De obicei, ceapa primăvară este recoltată înainte ca fundul bulbului să atingă dimensiunea obișnuită.
Ce mai poți face cu ceapa încolțită? Este comestibilă sau otrăvitoare? Explicația specialistului - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Nutriționistul Dagmar von Cramm explică lao emisiune tv că lăstarii verzi oferă chiar beneficii pentru sănătate : conțin mai multă vitamina C, acid folic, fier și zinc decât bulbul de ceapă în sine. Dacă crești ceapă în propria grădină și le uiți acolo sau pur și simplu le lași în pace, vei descoperi ocazional flori pe planta crescută, care sunt ideale ca topping pentru salată sau sandviș.
Citește și: Ceaiul de ceapă, medicament care îţi scade tensiunea și ajută la detoxifiere. Cum se prepară acasă?
Locul unde poți depozita ceapa
Dacă este depozitată corect, ceapa ține câteva luni în stare bună.
Ar trebui să rețineți următoarele:
Dacă ceapa germinează, acest lucru poate indica faptul că depozitarea este prea umedă sau este prea cald. Cel mai bine este să păstrați ceapa într-un loc uscat, răcoros, întunecat și aerisit. Frigiderul este nepotrivit.
Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Odată ce ceapa devine verde, devine mai moale și se strică mai repede, scurtându-i termenul de valabilitate.
Atelnție, dacă miroase a mucegai, ar trebui să o aruncați.
Citește și: Care este rețeta siropului de ceapă și miere care te scapă de tuse? Unde trebuie păstrat 12 ore?
Ceapa feliată oferă mai multă suprafață de atac pentru germenii dăunători, cum ar fi bacteriile și ciupercile. O ceapă tăiată în jumătate durează până la patru zile, în timp ce ceapa tăiată cubulețe trebuie folosită cât mai repede posibil, scrie merkur.de.