Fiind o legumă bogată în nutrienți - plină de fibre, potasiu și vitamina C -, cercetătorii lucrează la cultivarea cartofilor dulci în țările în curs de dezvoltare pentru a combate foametea, potrivit GOOD Worldwide.
Acest ingredient uimitor se găsește din fericire și pe rafturile marilor magazine din România, permițându-vă nenumărate șanse de a realiza propriile experimente sănătoase în bucătărie.
Profitați la maximum de această legumă rădăcinoasă nutritivă și delicioasă servind familiei și prietenilor dumneavoastră aceste preparate ușor de preparat.
Iată 5 rețete gustoase de cartofi dulci
1. Cartofi dulci la cuptor
4 cartofi dulci mari
2 linguri de ulei de măsline
1 lingură de sare
½ lingură de piper
½ lingură de praf de usturoi
Preîncălziți cuptorul la 230 grade Celsius. Tăiați cartofii dulci în forma cartofilor prăjiți. Întindeți o lingură de ulei de măsline pe o foaie de copt.
Puneți cartofii dulci cu ulei de măsline într-un vas mare,adăugați sare, piper și praf de usturoi. Așezați feliile de cartofi dulci asezonate pe foaia de copt și coaceți-le în cuptor timp de aproximativ 40 de minute.
Se amestecă cartofii după ce au stat la cuptor timp de 20 de minute și din nou la 30 de minute.
2. Supă cremă de cartofi dulci cu dovleac
2 dovlecei medii, tăiați în două, fără semințe, tăiați în cuburi
1 cartof dulce mediu, curățat de coajă, tăiat în cuburi
1 ceapă medie, decojită, tăiată în cubulețe
2 căni de vegeta de pui sau de legume cu conținut scăzut de sodiu sau nesărat
2 lingurițe de ghimbir proaspăt, curățat de coajă
3 căței de usturoi, tăiați în felii
¾ cană de lapte de cocos în conservă
1 linguriță de nucșoară
½ linguriță de turmeric
1-2 lingurițe de piper
sare și piper, după gust
Adăugați dovleacul, cartoful dulce, ceapa, vegeta, ghimbirul și usturoiul în slow cooker. Gătiți la foc mare timp de 2 ore sau la foc mic timp de 4 ore. Adăugați apoi laptele de cocos, nucșoara, turmericul și piperul cayenne și faceți piure folosind un blender de imersie. Adăugați sare și piper după cum doriți.
3. Chipsuri de cartofi dulci presărate cu scorțișoară
Această rețetă este, de fapt, o adaptare a felului de mâncare cartofi dulci prăjiți la cuptor.
Pur și simplu omiteți pudra de usturoi, adăugați o linguriță de scorțișoară și tăiați cartofii dulci în felii subțiri, ca niște chipsuri.
Este posibil să fie nevoie să folosiți o foaie de copt suplimentară pentru a cuprinde feliile mai late, dar în rest totul este la fel.
4. Cartofi dulci la cuptor cu nuci
Iată de ce vei avea nevoie:
4 cartofi dulci
½ cană de iaurt
½ lingură de scorțișoară
½ lingură de zahăr brun
1 cană de nuci tocate mărunt
Preîncălziți cuptorul la 230 grade Celsius. Înțepați cartofii dulci spălați cu o furculiță, așezați-i pe o foaie de copt și gătiți-i timp de aproximativ 30-40 de minute.
Tăiați cartofii dulci fierți în jumătate pe lungime și scoateți interiorul fără să deteriorați pielițele.
Se pasează cartofii dulci cu iaurtul, scorțișoara și zahărul brun. Puneți acest amestec înapoi în cojile de cartofi, acoperiți cu nuci tocate și coaceți pentru încă 15 minute.
5. Piure de cartofi dulci
Iată de ce veți avea nevoie:
4 cartofi dulci, curățați de coajă și tăiați în cuburi
1 cană de lapte (de preferat de migdale)
½ cană de sirop de arțar
Puneți o oală cu apă la fiert. Adăugați cartofii dulci tăiați cubulețe și fierbeți timp de aproximativ 20 de minute, până când se înmoaie.
Scoateți cartofii din apă, pasați-i și adăugați restul ingredientelor. Dacă preferați să faceți un piure sărat, omiteți siropul de arțar și, în schimb, adăugați sare și piper după gust.
Fie că preferați sărat sau dulce, există o varietate de mâncăruri gustoase pe care le puteți încerca în timp ce experimentați rețete sănătoase de cartofi dulci.