Condimentul supranumit „aurul alb” aliatul fumătorilor. Curăță plămânii și reduce efectele tutunului. Ce spun specialiștii și despre ce condiment este vorba?
Condimentul care reducele efectele nocive ale tutunului
Cunoscut de toți ca unul dintre cele mai rele obiceiuri care pot fi adoptate, fumatul prezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru diferite boli, în special cele legate de sistemul respirator și cardiovascular. Daunele pe care tutunul le provoacă plămânilor sunt de nedescris și, deși renunțarea este cea mai eficientă opțiune de îmbunătățire a sănătății, există anumite alimente care îi pot atenua consecințele fatale.
Unul dintre aceste alimente, deși nu este miraculos, este usturoiul , un condiment comun în bucătăria românească, care are proprietăți ce pot ajuta la atenuarea efectelor nocive ale tutunului. Plin de beneficii și proprietăți, nu suntem conștienți de puterea acestui ingredient, în ciuda faptului că este atât de consumat.
Citește și: Care sunt cele mai sănătoase 5 băuturi alcoolice? Unele ajung la peste 40 de grade. Vodca, pe listă
De secole, usturoiul a fost folosit in diverse culturi pentru proprietatile sale medicinale, dincolo de aroma inconfundabila pe care o aduce miilor de preparate in care este adaugat. Este cunoscut ca un antibiotic natural datorită capacității sale de a lupta împotriva infecțiilor și de a întări sistemul imunitar.
Cel mai puternic compus activ din usturoi este alicina , care este eliberată atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit. Acest nutrient este responsabil pentru multe dintre proprietățile benefice ale usturoiului, inclusiv efectele sale antibacteriene, antivirale și antioxidante.
Beneficiile usturoiului pentru fumători
Pentru fumători, afectarea sistemului respirator este unul dintre cele mai mari riscuri ale consumului de tutun. Cu toate acestea, usturoiul poate juca un rol crucial în îmbunătățirea sănătății plămânilor datorită proprietăților sale antiinflamatorii.
Acest ingredient vedetă din bucătăriile din România ajută la reducerea inflamației plămânilor, ceea ce este benefic în special pentru cei care urmează acest obicei. În plus, antioxidanții săi naturali ajută la eliminarea toxinelor din sistemul respirator, susținând astfel curățarea plămânilor.
Citește și: Șoferii care iau pastile de răceală sau diabet, văzuți drogați. Ciolacu: Testele vin și după 4 luni
Un studiu realizat în China sugerează că consumul de usturoi crud, de cel puțin două ori pe săptămână, poate reduce riscul de cancer pulmonar cu 44% . În cazul fumătorilor, riscul scade cu până la 30% .
Nu uitați că, deși aceste rezultate sunt promițătoare, este important de subliniat că usturoiul nu este un leac magic pentru efectele nocive ale tutunului, ci mai degrabă o completare a unei alimentații sănătoase.
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea plămânilor, usturoiul are și un impact pozitiv asupra circulației sângelui și asupra sănătății cardiovasculare . S-a demonstrat că consumul frecvent îmbunătățește circulația, scade tensiunea arterială și reduce riscul de boli cardiovasculare.