„Atunci mi-am spus, dacă omul ăsta are încredere în mine și în ce pot eu să fac, de ce să nu fac pentru mine? De ce să nu deschid ceva al meu și să muncesc pentru mine? Pe lângă încrederea pe care mi-a fost acordată, pe lângă dorul de casă, mai era dorul de a trăi. Multe persoane mă întreabă de ce m-am întors acasă și le răspund simplu: îmi era dor să trăiesc. M-am întors în martie 2014, iar restaurantul l-am deschis pe 27 noiembrie în același an“, povestește Nicuța Enache.
De la 0 în București
Când a ajuns în România a luat -o de la zero, la fel cum a fost când a ajuns în Italia prima oară. „Eu sunt din Focșani, în București nu cunoșteam pe nimeni, dar știam că, nu ar fi mers în altă parte conceptul de restaurant pe care îl aduceam. Mi-a fost foarte greu, pentru că am întâlnit oameni mai puțin binevoitori. Am crezut că oricine te ascultă vrea într-adevăr să te ajute, apoi am descoperit pe parcurs că nu este așa. Am făcut multe greșeli, dar a fost o lecție de viață și probabil dacă nu ar fi fost așa de greu nu aș fi apreciat atât de mult ceea ce am realizat. Acum răspund sincer și cu toată inima că nu aș mai pleca niciodată din România“, mai spune Nicuța Enache.
A descoperit RePatriot după vreun an și ceva de la întoarcerea acasă și s-a alăturat imediat proiectului pentru că a văzut acolo punctul de sprijin pe care nu l-a avut când s-a întors.
„În ei văd punctul de legătură dintre oamenii plecați de mult timp și cei rămași acasă. Dacă eu cunoșteam proiectul în momentul în care m-am întors, îmi era mult mai ușor să mă integrez, aveam informații despre cum ar trebuit să procedez pentru deschiderea unei afaceri,se deschideau altfel ușile. Lipsa de informații și birocrația îi fac pe mulți să se gândească de două ori dacă este bine să se întoarcă acasă sau nu“, spune Nicuța Enache sau Niki, așa cum este mai cunoscută.
Restaurantul fără meniu
Nicuța povestește că, în momentul în care a pus pe picioare restaurantul, oamenii au fost puțin mai reticenți. „Oamenii nu concepeau să meargă la un restaurant unde nu este un meniu scris, unde proprietarul vine la tine și te întreabă ce dorești să mănânci și unde totul este pregătit la moment. Dar, astăzi, după trei ani și jumătate, oamenii vorbesc în București despre Niki și pastele ei, iar pentru mine este mare lucru. Au acceptat să descopere că putem trăi altfel, putem mânca altfel. Am adus nou conceptul de Osterie. Ideea e ca oamenii să vină la restaurant, să se simtă ca acasă, să mănânce bine, proaspăt și gătit la moment, și lipsa unui meniu să nu-i împiedice să încerce ceva nou, să fie altceva“, crede Niki. Acum Osteria Ciao Niki are deja un renume în București. Tot acolo sunt comercializate produse aduse din Italia precum prosciutto, brânzeturi, paste, dar şi vinuri.
Început dificil
Niki își aduce aminte din nou de greutățile începutului și realizează că i-ar fi fost mai ușor dacă arfi știut despre RePatriot. „Totul a fost foarte greu la început, mai ales că nu aveam pe nimeni în București care să mă ajute, nu aveam cunoștințe despre cum să-ți deschizi o afacere în România. Aici intervine proiectul RePatriot, care vine în ajutorul celor care doresc să se întoarcă cu informații, cu notorietate pe piața, dar și cu sprijin financiar prin diferite programe Start-Up. Trebuie doar să știi bine ce vrei să faci, să ai cunoștințe despre afacerea care urmează să o deschizi,este foarte important“, explică Niki.
După trei ani și jumătate, oamenii vorbesc în București despre Niki și pastele ei
Crede în primul rând că trebuie să ne schimbăm noi ca oameni, ca mentalitate. Schimbarea trebuie să înceapă de la noi și probabil altfel ar merge lucrurile în țara asta.
Am întrebat-o dacă a convins și alți români să se întoarcă. „Merg împreună cu oamenii minunați care fac parte din proiectul RePatriot la diverse conferințe, în țară sau în străinătate, unde le vorbesc oamenilor, unde îmi spun povestea mea doar să dau încredere. Le spun că, dacă un om simplu că mine a reușit acasă oricine crede în el poate reuși. Și acasă se poate, trebuie doar să vrei“, conclu-zionează Nicuța Enache.
Citește dosarul Diaspora dus-întors, despre românii din străinătate care s-au întors în țară și au succes aici
Mulți români pleacă din țară, dar unii se întorc. Și au succes aici.
Din simplu muncitor, patron de firme de construcții în Italia și România
Mentalitate belgiană, afaceri românești
Terapia prin sport, conceptul dezvoltat de un român