Ingredientul din bucătărie care este un adevărat aur pentru plante. Acționează ca un fungicid

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.09.2024 - 07:51
Ingredientul din bucătărie care este un adevărat aur pentru plante. Acționează ca un fungic - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Ingredientul din bucătărie care este un adevărat aur pentru plante. Acționează ca un fungic - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ

Ingredientul din bucătărie care este un adevărat aur pentru plante. Acționează ca un fungicid. Despre ce ingredient este vorba și ce beneficii are asupra plantelor tale?

SHARE

Ingredientul din bucătărie care este un adevărat aur pentru plante. Acționează ca un fungicid. Despre ce ingredient este vorba și ce beneficii are asupra plantelor tale?

Ingredientul din bucătărie care este un adevărat aur pentru plante 

Ciupercile sunt una dintre cele mai frecvente probleme care pot afecta plantele și, deși pot părea imposibil de eliminat, este foarte ușor să faci acest lucru.

Grădina este locul preferat din casa pentru mulți oameni. Cei care nu au, dedică un mic colț tuturor acelor plante și flori, astfel încât toate să poată nu doar să decoreze casa, ci și să ofere multiple beneficii. În orice caz și indiferent de dimensiunea locului în care se odihnesc, proprietarii lor au ceva incredibil în comun: un efort de îngrijire și întreținere.

Chiar dacă credem că nu, plantele suferă de boli precum oamenii și printre cele mai comune se numără ciupercile. Aspectul lor nu doar o problemă estetică, ci un pericol semnificativ pentru sănătate și creșterea lor care, uneori, se răspândește foarte ușor.

Cea mai eficientă soluție în acest moment sunt fungicidele, care să împiedice creșterea ciupercilor și a sporilor acestora, care trebuie să elimine, deoarece pot deteriora sau ucide întreaga cultură. Deși găsirea celui potrivit poate fi dificilă, atât pentru eficiență, cât și pentru economie, cel mai simplu este să optezi pentru bicarbonat de sodiu , ingredient pe care îl are în toate casele din Spania.

Bicarbonatul de sodiu este un fungicid natural care este folosit în grădinărit pentru a combate diferite boli fungice ale plantelor. Eficacitatea sa constă în capacitatea de a modifica mediul în care se dezvoltă ciupercile, împiedicând creșterea și extinderea acestora.

 

Printre cele mai cunoscute ciuperci care afectează plantele se numără mucegaiul, mucegaiul și rugină, care pot slăbi și, în cazuri extreme, pot pune capăt vieții plantelor dacă nu sunt controlate la timp. Cel mai dificil dintre toate este că se răspândesc fără ca noi să nu dăm seama, mai ales în condiții de umiditate și temperatură ridicată, afectând frunzele, tulpinile și chiar rădăcinile.

Citește și:  Ce poți pune în mașină de spălat pentru ca rufele să nu se mai șifoneze. Ai sigur în bucătărie

Simptomele  includ pete, decolorarea și deformarea frunzelor.  Deși în unele ocazii pot părea greu de recunoscut, atunci când nu dispare acest semn clar că trebuie să luăm măsuri de precauție care să nu pună în pericol viața plantei.

Bicarbonatul de sodiu actioneaza ca un  fungicid natural datorita naturii sale alcaline.   Când este aplicat, în general dizolvat în apă,  modifică pH-ul suprafeței frunzelor și a altor părți tratate  , făcându-l mai alcalin. Ciupercile, care preferă să crească mediile ușor acide, găsesc acest nou pH mai puțin favorabil, ceea ce le inhibă capacitatea de a prolifera.

Citește și:  Planta care vă voipsește părul prin spălare. Te scapă de mătreață și mâncărimi. Costă 5 lei

Deși bicarbonatul de sodiu funcționează individual, amestecul preferat de acțiune și grădinari  este să îl amestece cu lapte,  care funcționează și ca fungicid natural să își expună acidul său lactic, are proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la inhibarea creșterii anumitor ciuperci patogene în plante.

Laptele conține proteine ​​​​și alți compuși care pot crea o barieră fizică pe frunze,  ceea ce face dificilă atașarea și dezvoltarea ciupercilor.   Când este aplicat plantelor, laptele poate interfera cu ciclul de viață al ciupercilor, limitând capacitatea acestora de a se reproduce și de a se răspândi. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te