Motivul pentru care Marea Neagră a devenit roșiatică. Ce s-a întâmplat? Ce spun experții și de ce se întâmplă acest fenomen?
Motivul pentru care Marea Neagră a devenit roșiatică
Apa Mării Negre are în unele zone, de câteva zile, culoarea brun-roşcată, situaţie provenită de la microalge care se dezvoltă abundent în anumite condiţii de mediu, nefiind vorba de o poluare chimică.
Potrivit acestuia, este recomandat să nu se recolteze scoici din zonele unde sunt concentraţii mari de alge brune.
"Dacă scoicile care filtrează această algă, şi filtrează câţiva litri pe zi, ajung să încorporeze o cantitate mai mare de toxine, atunci aceste scoici pot deveni toxigene pentru noi. Pentru asta există un institut special la Bucureşti, de igienă şi sănătate publică veterinară, care urmăreşte acest risc, aceste potenţial situaţii de toxigene. Cum spuneam este o algă brună, dintr-o specie potenţial toxică, la rândul ei nu întotdeauna toxică ci în anumite condiţii, iar toxina trebuie să se acumuleze în corpul bivalvelor.
Aşa că se menţine restricţia generală de a nu recolta scoici din port, acolo unde există o concentraţie mare a acestor alge. Şi, în general, în port sunt concentraţii de tot ce înseamnă poluanţi chimici sau biologici. În consecinţă, după părerea mea este o situaţie neriscantă, interesantă din punct de vedere biologic şi, bineînţeles, că mai departe specialiştii vor urmări şi vor putea identifica dacă este cazul luării vreunei măsuri", a precizat Adrian Bîlbă.