Majoritatea pacienților cu coronavirus au simptome respiratorii, dar cercetările asupra manifestărilor COVID-19 din primul focar - Wuhan, China - arată că și problemele digestive sunt predominante la mulți pacienți.
„Clinicienii trebuie să țină cont de faptul că simptomele digestive, cum ar fi diareea, pot fi o caracteristică a COVID-19, astfel încât suspiciunea și măsurile de rigoare trebuie aplicate și la cei ce reclamă afecțiuni digestive, ceea ce ar putea ajuta la o izolare timpuri”, comunică grupul de experți chinezi care analizează datele clinice din Wuhan pentru COVID-19.
Cercetătorii au analizat datele de la 204 de pacienți COVID-19, cu vârsta medie de 55 de ani, care au fost internați în trei spitale din provincia Hubei între 18 ianuarie și 28 februarie 2020. Timpul mediu de la debutul simptomelor specifice până la internarea în spital a fost de 8,1 zile.
Pacienții cu simptome digestive au avut mai mult timp de la debutul acestora până la internarea în spital decât pacienții fără simptome digestive, 9 zile față de 7,3 zile, deoarece au solicitat îngrijiri mai târziu, nebănuind că au COVID-19.
Pacienții cu simptome digestive au prezentat o serie de probleme, inclusiv pierderea poftei de mâncare (aproape 84%), diaree (29%), vărsături (0,8%) și dureri abdominale (0,4%), fără să prezinte simptome respiratorii.
Pe măsură ce severitatea bolii a crescut, simptomele digestive au devenit mai grave, iar pacienții au înregistrat o rată de vindecare mai mică decât a celorlalți, din cauza întârzierii tratamentului specific.
Studiul a fost publicat în American Journal of Gastroenterology.
În cazul în care medicii monitorizează pentru a diagnostica COVID-19 doar simptomele respiratorii, ei pot rata cazuri care prezintă inițial alte simptome.
„Acest studiu poate duce la diagnosticarea precoce a COVID-19, la un tratament timpuriu și la o carantină mai rapidă pentru a reduce transmisia de la persoane care altfel rămân nediagnosticate.”