Prețul la sucul de portocale a atins un nou maxim în această săptămână, de 4,95 dolari pe kilogram, pe piețele de mărfuri internaţionale, după ce cultivatorii din principalele zone producătoare de portocale din Brazilia au declarat că se așteaptă la o recoltă cu 24% mai mică decât anul trecut, potrivit The Guardian.
Din nefericire, portocalii din Brazilia au fost atacaţi de o boală care duce la apariţia unor pete verzi pe coaja fructelor, ceea ce le face să fie amare şi, în cele din urmă, să cadă.
Specialiştii spun că aceasta este o urmare a secetei extreme din perioada cheie de înflorire din ultima parte a anului trecut, alimentate de criza climatică.
Sucul natural de fructe a ajuns un lux. Cât a ajuns să coste un kilogram de portocale
O recoltă slabă de portocale în Brazilia va avea un impact dramatic asupra ofertei mondiale de suc de portocale, în condiţiile în care această ţară este responsabilă pentru aproximativ 70% din exporturile totale din această băutură răcoritoare, iar 2024 este al treilea an consecutiv în care recolta este în scădere drastică.
IFU a declarat că ia în considerare posibilitatea de a face lobby pentru o rescriere a reglementărilor alimentare la nivelul ONU, astfel încât sucul de portocale să poată conține și alte citrice, cum ar fi mandarinele.
"Industria globală a sucului de portocale este în criză. Industria din Florida aproape că a dispărut, iar plantațiile braziliene sunt afectate de boli, de creșterea costurilor și de condiții de creștere nefavorabile, ceea ce face ca ofertele globale de suc de portocale să fie la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii", spun specialiştii.
Cererea pentru sucul de portocale a început să scadă vertiginos încă de anul trecut când prețurile au atins cote alarmante.
Citește și: Se închide un mare lanț de supermarket din România. De când nu mai poți comanda nici online?