Disperarea unui fermier: 20.000 lei pierdere la un hectar de pământ. Au rămas cu 35 litri de palincă

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.01.2023 - 20:35
La un hectar de pământ lucrat am pierdut 20.000 lei.  - Foto: Pexels
La un hectar de pământ lucrat am pierdut 20.000 lei. - Foto: Pexels

Un mic producător român arată că nu se poate trăi din cultivarea pământului și că dacă acționezi curat vei ieși pe pierdere. Îți rămân doar unele produse, nu multe pe care să le consumi în gospodărie.

SHARE

„Este rentabil sa lucrezi pamantul sau sa cresti animale in mici exploatatii familiale?
Din start intrebarea este pusa gresit.
Categoric nu faci profit si nu poti sa traiesti din asta.
Daca sunt unii care reusesc...jos palaria in fata lor.
Eu cred ca intrebarea corecta este:
Merita sa muncesti si sa ai costuri mai mari dar sa-ti produci hrana singur?
Noi ( la un calcul sumar) am iesit pe minus 20 000 de lei in anul 2022. Asta fara sa luam in calcul orele de munca, amortizarea utilajelor sau a anexelor construite.
Si atunci vine intrebarea fireasca:
De ce sa muncesti ca sa pierzi 20 000 de lei?
Pai... depinde cum privesti lucrurile.
Din cei 20 000 de lei ne-am ales cu carne ( vita, porc, capra) pentru 1 an de zile. Ne-am ales cu branza, lapte, oua pentru 1 an de zile. Ne-am ales cu legume naturale atat in sezon cat si pentru conservat suficiente pana la noua recolta. Am mai si cumparat cate ceva. Nu poti sa plantezi chiar toate legumele de care ai nevoie.
Ne-am ales cu 35 de litri de palinca, etc.
Nu pot si nici nu vreau sa estimez valoarea produselor obtinute in raport cu cheltuielile.
Pentru ca nu exista echivalent.
Pe mine un kg. de parizer ma costa intre 70 si 100 de lei ( depinde ce fel de carne folosesc). Dar unde gasesc eu in comert parizer facut exclusiv din carne, supa, piper, sare, usturoi si suc de sfecla rosie?
Unde gasesc eu branza de capra care se intinde ca untul pe paine? Unde gasesc pastrama de ied, frageda, asa cum o preparam noi? Unde gasesc pate facut exclusiv din ficat, ou, lapte, sare si piper?”, a scris bărbatul pe un grup de FB

Țara cu mulți fermieri

România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în topul agriculturii practicate de tineri fermieri, de până în 25 de ani, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

Numărul tinerilor a crescut de aproape patru ori în cinci ani, astfel că în 2020 la nivel naţional activau 155.740 de tineri, agricultura românească devenind la fel de atractivă precum cea din Spania, cea din Franţa sau cea din Italia.


De unde cumpar rosii, castraveti, ceapa, ardei, vinete, etc. care nu au fost stropite niciodata cu nimic?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te