Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
9.263.271 Votanți în România
51,44 %
772.306 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Plătim bani mulți pe mâncare de calitate mai slabă. Cum suntem păcăliți?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.04.2024 - 06:58
Plătim bani mulți pe mâncare de calitate mai slabă Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Plătim bani mulți pe mâncare de calitate mai slabă Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Mulți consumatori au descoperit, probabil că alimentele pe care le cumpărau până nu demult, par să fie mai slabe calitativ. Pentru a nu fi nevoite să crească pre mult prețurile, unele companii au ales să înlocuiască ingredientele cu unele mai ieftine.

SHARE
Prețurile alimentelor au crescut în ultima perioadă dar companiile par să fi găsit modalități de a-și menține marjele de profit. Industria alimentară economisește ingrediente valoroase pe care le înlocuiește cu alternative mai ieftine. 
 
Astfel, putem plăti același preț pe mâncare de o calitate mai slabă. 

Plătim bani mai mulți pe mâncare de calitate mai slabă. Cum suntem păcăliți?

Centrul de consiliere pentru consumatori din Hamburg compară în mod regulat rețete vechi și noi pentru produsele afectate. Cele mai recente exemple de skimpflations au fost publicate la începutul lunii aprilie 2024.

Citește și: Cum poți fi păcălit în supermarket, chiar la casa de marcat. O fostă casieră a spus ce se întâmplă

Conform expertizei, industria alimentară economisește ingrediente valoroase: carnea, piureul de roșii, smântâna, uleiul de rapiță sau chiar marțipanul sunt înlocuite cu alternative mai ieftine, apă, umpluturi sau arome . Fenomenul se numește „skimpflation”.

Producătorii fac de cele mai multe ori  referire la „dorințele” consumatorilor.

Creșterea prețurilor, scăderea cantităților de umplere – și, de asemenea, „skimpflație”. Cuvântul englezesc „skimp” înseamnă „a drămui” sau „a economisi” și nu înseamnă că prețul unui produs crește în secret (ca în „shrinkflation”), ci mai degrabă calitatea acestuia este în scădere.  Centrul de consiliere pentru consumatori spune că primește în mod regulat plângeri cu privire la rețete alimentare sărace.

Cazurile actuale de skimpflation

Datorită numeroaselor rapoarte ale consumatorilor, putem descoperi în mod regulat exemple de deteriorare a calității alimentelor . Acestea sunt câteva dintre produsele raportate în prezent:

Chiftele Königsberger de la Dreistern în sos de capere constau doar din 25% carne de porc; anterior era de 71 la sută. În general, conținutul de carne din cutie scade de la 28,4 la sută la 8,75 la sută.

Există , de asemenea, mai puțină carne de porc în feliile de smântână de la Gut & Günstig (Edeka); aici proporția scade de la 32 la 24 la sută. Mai sunt puțin ciuperci și smântână, care sunt mai ieftine.

Erasco a redus proporția de piure de roșii din supa sa de fasole sârbească de la 31 la 25 la sută. În plus, nu mai există nicio slănină în lista de ingrediente.

Tocanita de pui cu tăiței de la Sonnen Bassermann trebuie să aibă un gust bun cu mai puțini tăiței. În loc de 35 la sută, există doar 26 la sută paste fierte per cutie. Producătorul a adăugat recent guma de guar ca agent de îngroșare (probabil ca să arate în continuare ca o tocană).

Cu skimpflation, producătorii economisesc pe ingredientele valoroase (adesea mai scumpe). Suspiciunea:  Companiile vor să economisească costuri în acest fel – chiar dacă de obicei vor să-și facă clienții, care apoi consumă produse mai proaste, să creadă contrariul. 

Au fost documentate numeroase cazuri de skimpflation în ultimele luni. Nu este întotdeauna clar când a avut loc exact schimbarea rețetei. 

Citește și: Ce a cumpărat o româncă din supermarket cu 60 €? ”Nici măcar 5 zile să mâncăm din toate acestea”

”Nu știm în ce măsură skimpflation este folosit de producători. Numărul de plângeri din partea consumatorilor cu privire la acest lucru este semnificativ mai puțin frecvente decât cu privire la shrinkflation.

Dar asta nu este surprinzător, deoarece această înșelăciune este și mai greu de detectat. Cu toate acestea, presupunem că există un număr mare de cazuri neraportate. În plus, credem că skimpflation nu este la fel de atractivă pentru producători și comercianți cu amănuntul. Marja de profit poate fi crescută semnificativ mai bine prin conținutul redus al pachetului.

Detectarea skimpflation este dificilă. Trebuie să fiți capabil să puneți listele de ingrediente vechi și noi una lângă alta pentru a dezvălui calitatea în general mai slabă a produsului.

Dar nimeni nu păstrează produsele vechi sau nu le cunoaște rețetele. O notă precum „Formulă nouă” de pe ambalaj poate fi un indiciu de umflare redusă. Uneori, o „rețetă îmbunătățită” este chiar promovată, chiar dacă calitatea produsului s-a deteriorat”,arată Verbraucherzentrale Hamburg. .

Metoda populară a furnizorilor

Fenomenul de skimpflation nu este cu totul nou. Experții Centrului de consiliere pentru consumatori susțin că încă din 2018, au constatat deteriorări minore până la grave ale rețetei când au comparat alimente gata preparate binecunoscute

De exemplu, ciocolata tartinabilă Nutella folosește mai puțină cacao și mai mult lapte praf degresat, au transmis cei de la Centrul de consiliere al consumatorilor din Hamburg

Producătorii se bazează pe „dorințele” clienților

Companiile alimentare doresc de obicei să economisească costurile materiilor prime prin skimpflation, dar nu își pun cărțile pe masă. Producătorii sunt adesea lipsiți de scuze atunci când trebuie să comenteze o schimbare a rețetei. Firul comun care trece prin răspunsurile companiei este că aceștia țineau cont de dorințele clienților la modificările rețetei. Cateva exemple:

„Luăm în considerare (…) preferințele actuale de gust ale multor consumatori, …”

„ Am ajustat doar puțin rețeta (...) ca parte a comparațiilor obișnuite ale rețetelor. Am testat această schimbare în prealabil cu unii dintre consumatorii noștri, care nu au putut observa nicio diferență în gustul sau consistența produselor noastre. (...) ”

„Prin această ajustare, răspundem dorinței consumatorilor noștri de a avea un gust de ciocolată mai puțin intens,...”

„Ne dezvoltăm în mod constant gama pentru a oferi consumatorilor noștri experiențe gustative care țin pasul cu spiritul vremurilor.”

„Modificările sunt (...) din cauza unei schimbări a titularului de licență. Fiecare companie alimentară își aduce expertiza (...) pentru a satisface nevoile consumatorilor.”

„Lucrăm continuu pentru a menține marca actuală și a satisface nevoile consumatorilor.”

„Rețetele optimizate au fost evaluate ca având un gust echilibrat, așa că am decis să le lansăm pe piață. (...)"

„Skimpflation” în legătură cu „Shrinkflation”

Nu este neobișnuit ca  skimpflation” să fie însoțit de „shrinkflation” – adică cantități reduse de umplere la același preț. În acest fel, furnizorii își îmbunătățesc marja de două ori: economisesc ingredientele și, de asemenea, percep mai mulți bani pentru 100 de grame.

Este recomandabil în special să aruncați o privire atentă asupra listei de ingrediente dacă vedeți informații precum „rețetă îmbunătățită” sau „rețetă nouă”. Pentru aceste alimente, calitatea anterioară a produsului s-ar putea să se fi deteriorat sau conținutul de ingrediente valoroase s-ar fi putut reduce. Pachetele înșelătoare poartă și ele astfel de etichete din când în când, scrie Verbraucherzentrale Hamburg.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te