Indiferent dacă provine dintr-un automat, un aparat tradițional, un filtru sau unul cu capsule, cafeaua este o băutură iubită în toată lumea.
„Nu beți niciodată cafea de dimineață”, avertizează un expert în nutriție
Adulți din întreaga lume obișnuiesc să consume o ceașcă de cafea măcar o dată pe zi. Această „licoare neagră” este cel mai adesea consumată dimineața, fie din obișnuință, fie pentru a ne trezi. Însă acest obicei este unul sănătos? Nutriționiștii avertizează că nu.
Pentru unii, cafeaua ajunge în stomac chiar înainte de micul dejun. Totuși, acest lucru poate avea consecințe negative, în special pentru femei, avertizează expertul în nutriție, Olivia Hedlund pe platforma TikTok.
"Consumați ceva ușor înainte de a bea prima ceașcă de cafea și vă promit că va face diferența, mai ales dacă aveți probleme cu dezechilibrul hormonal sau cu tractul digestiv", explică Hedlund într-un videoclip postat pe platformă.
Sfatul ei se bazează pe două afirmații principale. Se spune că cafeaua pune organismul într-o stare de stres și se afirmă că perturbă nivelul hormonal al femeilor.
"Cafeaua este acidă și, prin urmare, poate fi dăunătoare pentru stomacul nostru dimineața. Acest lucru determină corpul să intre în modul de gestionare a stresului", argumentează Hedlund. Acest lucru duce la eliberarea hormonului cortizol, ceea ce ne plasează într-o stare asemănătoare luptei sau fugarului.
Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când consumăm cafea de dimineață?
Doctorul german Christoph Specht este parțial de acord cu expertul în nutriție Olivia. Este adevărat că o cafea consumată dimineața pe stomacul gol are un efect asupra sistemului nervos simpatic, spune Specht într-un interviu pentru RTL.
Printre altele, acesta reglează capacitatea noastră de a acționa în situații de stres, cunoscut sub numele de "răspunsul de luptă sau fugă". De exemplu, ritmul cardiac crește, iar fluxul de sânge către mușchi este sporit pentru a putea reacționa mai rapid în caz de nevoie, potrivit ziarulromanesc.de.
"Asta este de fapt motivul pentru care bem cafea", explică Specht. Cu toate acestea, intensitatea acestui efect depinde de mai mulți factori și nu poate fi generalizată.