Țara unde sarmalele sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure. E o tradiție în spate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.06.2024 - 14:55
Țara unde sarmalele sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure. E o tradiție în spate - Foto: Profimedia images
Țara unde sarmalele sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure. E o tradiție în spate - Foto: Profimedia images

Țara unde sarmalele sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure. Una dintre puținele țări europene care celebrează sarmalele, dedicându-le chiar o zi specială. Aici, sarmalele sunt servite într-un mod neobișnuit.

SHARE

Suedia este una dintre puținele țări care celebrează sarmalele, o specialitate culinară foarte cunoscută și apreciată în România.

Țara unde sarmalele sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure. E o tradiție în spate

Povestea sarmalelor suedeze începe în 1709, când regele Karl al XII-lea al Suediei a cerut azil Imperiului Otoman după înfrângerea în bătălia de la Poltava.

Refugiat la Bender (Tighina), pe teritoriul actual al Republicii Moldova, unde a stat peste cinci ani. În 1715, s-a întors în Suedia, însoțit de turci și afaceriști otomani. Se pare că în această perioadă, dolma turcească a captivat gusturile suedezilor.

Cea mai veche rețetă scrisă de sarmale în Suedia apare în 1756 în cartea de bucate a Cajsei Warg, care descrie o variantă apropiată de cea orientală, cu frunze de viță de vie și miel.

Continuarea, pe B1TV.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te