Cartoful este o legumă delicioasă însă multora le este ”teamă” de acesta. Experții spun însă că, din contră, acesta ar trebui consumat chiar zilnic.
Un studiu demonstrează că este foarte sănătos.
Cât de sănătos este cartoful? Mulți fug de el, însă experții demontează mitul. Ce au descoperit?
Fiert, piure, prăjit sau sub formă de salată, cartoful ia multe forme diferite în bucătăriile din întreaga lume. Tuberculul este adesea folosit ca o garnitură delicioasă pentru a ne umple farfuriile și stomacurile. Oamenii uită adesea cât de sănătoși sunt de fapt cartofii.
Un studiu din „Journal of Nutrition” arată modul în care cartofii pot contribui la o dietă sănătoasă .
Mai mult, consumul regulat de cartofi poate reduce riscul de boli cardiovasculare și chiar poate prelungi viața. Cartofii sunt, de asemenea, plini de nutrienți importanți, cum ar fi potasiu, vitamina C și fibre.
Studiul actual a fost realizat de cercetători din Norvegia. Obiceiurile alimentare ale a peste 77.000 de adulți au fost examinate pe o perioadă de 33,5 ani.
S-a constatat că persoanele care au mâncat mai mulți cartofi au, în general, un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și o speranță de viață mai lungă. Dacă vrei să mănânci o dietă cu adevărat sănătoasă cu cartofi, ar trebui să alegi întotdeauna cel mai sănătos cartof .
Cât de sănătos este cartoful? Mulți fug de el, însă experții demontează mitul. Ce au descoperit? - Foto: pixabay.com (rol ilustrativ)
Citește și: De ce n-a mâncat Mihai Viteazul cartofi? Când a fost cultivată leguma în Europa, prima oară?
Este sănătos să mănânci cartofi în fiecare zi?
Potrivit Societății Germane de Nutriție și a diverșilor nutriționiști, ar trebui să mâncăm patru porții de cereale, pâine, paste, orez sau cartofi pe zi. Aceasta corespunde unei cantități de 200 până la 250 de grame sau trei până la patru cartofi de mărime medie.
Participanții la studiul din „Journal of Nutrition” au mâncat în medie aproximativ 13 cartofi pe săptămână. Aceasta înseamnă aproximativ doi cartofi pe zi. Efectul a fost revelator: cei care au avut în mod regulat cartofi în farfurie au avut o rată mai mică a mortalității în perioada de studiu.
Citește și: Cine a fost domnitorul ce a introdus cartofii în Moldova? A adoptat codul de legi ce-i poartă numele
În ce formă este cartoful cel mai sănătos?
În plus, studiul arată cât de important este să mănânci cartofii într-un anumit fel. În Norvegia, în anii 1970-1980, cartofii erau în mare parte fierți și aceasta pare a fi cea mai sănătoasă metodă de gătit. Cartofii fierți au un indice glicemic scăzut și sunt considerați deosebit de bogați în nutrienți.
Practic, legumele trebuie preparate cât mai blând posibil. Acest lucru se întâmplă atunci când gătiți cartoful cu coaja, deoarece pielea protejează vitaminele și mineralele în timpul gătirii. O altă opțiune este aburirea, în care nutrienții se pierd doar minim. Există chiar și o dietă cu cartofi care te poate ajuta să slăbești . Acest lucru poate avea sens în combinație cu o dietă sănătoasă.
Citește și: Pot cartofii prăjiți să fie benefici pentru sănătate? Care e condiția? Răspunsul specialiștilor
Cartofii sunt carbohidrați buni sau răi?
Când vine vorba de carbohidrați, oamenilor le place să facă diferența între carbohidrații buni și răi. Carbohidrații buni sunt cei care te țin sătul mult timp, nu fac să crească prea mult nivelul glucozei din sânge și sunt sănătoși pentru organism. Carbohidrații răi sunt, de exemplu, alimentele dulci sau gustările care te umplu doar pentru o perioadă scurtă de timp și declanșează pofte.
Din fericire, cartofii sunt unul dintre carbohidrații buni. Datorită carbohidraților cu lanț lung, cartofii asigură o senzație de sațietate bună și de lungă durată. De asemenea, sunt compuse din aproape 80% apă și au puține calorii în comparație cu pastele sau orez. Desigur, acest lucru nu se aplică cartofii prăjiți sau chipsurilor, deoarece conțin multă grăsime, scrie heidelberg24.de.