Cataplasma cu muștar, leacul secret al bunicilor contra răcelilor. Muștarul este o plantă cu flori din familia Brasiaca, din care fac parte varza, conopida, broccoli, ridichea și gulia. Știind acestea, ne putem lesne imagina cât de sănătos este de fapt muștarul.
Este foarte bogat în proteine, fibre și vitamine din grupul B. Semințele de muștar abundă în minerale și au și o mare eficiență în diferite acțiuni, printre care răceala sau durerile musculare.
Cataplasma cu muștar, leacul secret al bunicilor contra răcelilor. Cum se prepară semințele plantei?
Aceste semințe de mici dimensiuni, cu diametrul de 1-2mm, au fost folosite pentru prima dată în zonele temperate ale Europei și au devenit încet populare în regiunile din Africa de Nord, Asia, iar acum întreaga lume se bucură de beneficiile lor pentru sănătate.
Există peste 40 de varietăți de plante de muștar, însă trei sunt cele mai comune: boabele de muștar galbene, negre și brune. Proprietățile lor oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate și au fost folosite în scopuri medicinale de mii de ani.
Din boabele de muștar se face ulei, datorită conținutului lor bogat în calorii și grăsimi. Însă caloriile lor provin din proteine de calitate, uleiuri esențiale și fibre.
Semințele de muștar sunt o sursă impresionantă de vitamine B, necesare pentru sinteza enzimelor, buna funcționare a sistemului nervos și reglarea metabolismului.
Citește și: Sarea pe piept, leacul vechi pentru tuse și răceală. Cum trebuie aplicată? Când nu trebuie folosită?
Vitamina B3 ajută la scăderea nivelurilor de colesterol și trigliceride din sânge. Ceea ce impresionează foarte mult este concentrația ridicată de minerale, dar mai ales seleniu din boabele de muștar. Acest mineral protejează glanda tiroida și este esențial pentru sistemul imunitar.
În antichitate, medicii le foloseau în scop medicinal, ajungând în prezent să fie un condiment foarte consumat în lumea largă.
Cataplasma cu muștar, interzisă copiilor sub 10 ani
Planta muștarului este originară din orientul Mijlociu și Europa de Sud, făcând parte din familia cruciferelor și crește, cel mai adesea, în zone cu climă temperată.
În Biblie, Iisus amintește de Pilda bobului de muștar, atunci când nu există plan material (rodul muncii fiecăruia dintre noi) fără cel spiritual. O altă referire la boabele de muștar se găsește într-o veche povestire indiană, de pe vremea lui Buddha, conform lataifas.ro.
Încă din vremurile precreștine, planta creștea sălbatică în Europa Centrală. Cultivarea plantei de muștar a început încă din antichitate, fiind utilizată atât ca remediu, cât și drept condiment în bucătărie.
Se presupune că romanii au fost primii care au produs pasta de muștar amestecând boabele măcinate cu mustul, de aici provenind și denumirea de muștar.
În prezent, planta de muștar este una dintre cele mai cunoscute plante culinare din lume, iar acest lucru se datorează în mare măsură lui Carol cel Mare (747 – 814).
Împăratul a dispus ca anumite plante aromatice, printre care și muștarul, să fie cultivate în fiecare grădină de mănăstire din imperiul său. Astăzi, muștarul este cultivat în întreaga lume, în Europa, printre altele, în Franța, Germania și Olanda.
Chiar dacă au multiple indicații terapeutice, bobițele de muștar sunt un excelent remediu în stările gripale: sub formă de cataplasme pot descongestiona căile respiratorii în caz de bronșită, pot alina durerile reumatismale, au capacitatea să vindece vânătăile ori să alunge febra.
ATENȚIE! Înainte de a pune cataplasma cu muștar, obligatoriu trebuie aplicat, pe zona pe care va fi pusă, un strat de cremă grasă, de exemplu o cremă de gălbenele.
Cataplasmele NU se folosesc în cazul copiilor sub 10 ani sau la persoanele cu pielea sensibilă.
Citește și: Două remedii din bătrâni pentru răceală. Cum se face și ce efecte are ceaiul de ceapă?
Ingredientele pentru cataplasma cu muștar sunt simple și puține: un sfert de cană cu boabe de muștar măcinate, 2 linguri de apă caldă, o jumătate cană de mălai, un tifon mare sau o șosetă curată (neapărat din material natural, de exemplu bumbac).
Cum se prepară cataplasma cu muștar
Râșnește 3 linguri de boabe de muștar, până se obține o pulbere fină. Combin-o apoi cu mălaiul, într-un bol, adăugând progresiv apa caldă și amestecând până obții o pastă moale. Pasta se poate obține și fără a se folosi mălai.
Pune pasta în tifon sau în șosetă (ca într-un săculeț, pe care-l legi bine la gât) și aplică-l pe zona bolnavă.
Acoperă apoi cataplasma, cu grijă, cu fulare groase din lână și lasă să acționeze timp de 20-30 de minute, în funcție de gradul de suportabilitate al fiecăruia. La copii - neapărat peste vârsta e 10 ani - durata nu trebuie să depășescă 10 minute
Cataplasma se aplică doar o dată pe zi, după care se face un duș cald. Sunt mari șanse să observați o ameliorare vizibilă a stării de răceala ori a virozie care vă chinuiau.