SUA declarară coloranții din dulciuri și băuturi pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă în România?

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.04.2025 - 11:37
SUA declarară coloranții din dulciuri și băuturi pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă în România? - Foto: Freepik ()Imagine cu rol ilustrativ
SUA declarară coloranții din dulciuri și băuturi pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă în România? - Foto: Freepik ()Imagine cu rol ilustrativ
SUA declarară coloranții din dulciuri și băuturi pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă în România? - Foto: Freepik ()Imagine cu rol ilustrativ
SUA declarară coloranții din dulciuri și băuturi pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă în România? - Foto: Freepik ()Imagine cu rol ilustrativ

SUA interzic coloranții alimentari artificiali din cereale și băuturi. Ce se întâmplă în România? Secretarul pentru sănătate Robert F. Kennedy Jr urmează să anunțe interzicerea anumitor coloranți alimentari artificiali în SUA, potrivit unui comunicat al agenției de sănătate.

SHARE

Nu au fost furnizate date exacte pentru schimbări, dar HHS a declarat că Kennedy va anunța mai multe detalii marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Fructul de primăvară care te întinerește vizibil. E considerat "scutul" împotriva bolilor de inimă

Coloranții - care se găsesc în zeci de alimente, inclusiv cereale pentru micul dejun, dulciuri, gustări și băuturi - au fost legați de probleme neurologice la unii copii, arată BBC

SUA interzic coloranții alimentari artificiali din cereale și băuturi. Ce se întâmplă în România?

Aflat în campanie electorală alături de Donald Trump, Kennedy s-a angajat anul trecut să se ocupe de coloranții alimentari artificiali, precum și de alimentele ultraprocesate în ansamblul lor, odată ce va fi confirmat la conducerea celei mai importante agenții de sănătate din SUA.

Măsura vine după ce, la începutul acestui an, Food and Drug Administration (FDA) a interzis un colorant, Red Dye 3, din produsele alimentare și farmaceutice din SUA începând cu 2027, citând legătura sa cu cancerul în studiile pe animale. California a interzis colorantul în 2023.

SUA declarară coloranții din dulciuri și băuturi pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă în România? - Foto: Freepik ()Imagine cu rol ilustrativ

Majoritatea alimentelor colorate artificial sunt fabricate cu substanțe chimice sintetice pe bază de petrol (E 127), conform organizației non-profit de nutriție Center for Science in the Public Interest (CSPI).

În Supermarketurile din România, există produse pline de coloranți. Galben de chinolină (E104) – Nuanță de galben-verzui, întâlnit în sucuri, jeleuri și sosuri. Azorubina (E122) – Roșu intens, utilizat în produse de cofetărie, băuturi și mezeluri. Roșu Ponceau 4R (E124) – Roșu aprins, folosit în dulciuri, sucuri și produse de patiserie.

Citește și: „Laptele de aur”, băutura făcută în casă care te scapă de tuse și răceală. Trebuie consumată seara

Deocamdată, România nu a supus niciunei dezbateri prezența acestor coloranți din mâncare.

Coloranții alimentari, din cereale, băuturi, un pericol pentru sănătate

Printre coloranții alimentari pe bază de petrol se numără Albastru 1, utilizat în bomboane și produse de patiserie; Roșu 40, utilizat în sucuri, bomboane, produse de patiserie și hrană pentru animale de companie; și Galben 6, de asemenea utilizat în produse de patiserie și băuturi. Coloranții alimentari sintetici se găsesc în zeci de alimente populare, inclusiv M&M's, Gatorade, Kool-Aid și Skittles. 

Singurul scop al coloranților alimentari artificiali este de „a face bani companiilor alimentare”, a declarat Dr. Peter Lurie, fost oficial FDA și președinte al CSPI.

„Coloranții alimentari contribuie la creșterea atractivității alimentelor ultraprocesate, în special pentru copii, adesea prin mascarea absenței unui ingredient colorat, cum ar fi fructele”, a declarat acesta. „Nu avem nevoie de coloranți sintetici în aprovizionarea cu alimente și nimeni nu va fi afectat de absența lor.”

Companiile au găsit modalități de a elimina mulți dintre coloranți în alte țări, inclusiv în Marea Britanie și Noua Zeelandă, a declarat Marion Nestle, fost profesor de nutriție la Universitatea din New York.

De exemplu, în Canada, Kellogg folosește coloranți alimentari naturali, cum ar fi sucul de morcov și de pepene verde, pentru a colora cerealele Froot Loops, deși în SUA folosește coloranți artificiali.

Coloranții sintetici sunt nocivi - discutabil

„Acestea cauzează în mod clar probleme comportamentale pentru unii copii - dar în niciun caz pentru toți - și sunt asociate cu cancerul și alte boli în studiile pe animale”, a spus ea.

„Au fost ridicate suficiente întrebări cu privire la siguranța lor pentru a justifica eliminarea lor, în special pentru că nu este mare lucru să faci acest lucru”, a adăugat ea. „O mulțime de coloranți alternativi fără petrol există și sunt utilizați”.
În 2008, miniștrii britanici ai sănătății au convenit să elimine treptat șase coloranți alimentari artificiali până în 2009, în timp ce Uniunea Europeană interzice unii coloranți și impune etichete de avertizare pentru alții.
În ultimele luni, interzicerea coloranților alimentari propusă de Kennedy a fost susținută în legislativele mai multor state. Luna trecută, Virginia de Vest a interzis coloranții sintetici și conservanții în alimente, în timp ce în alte state au fost introduse proiecte de lege similare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te