Testele au arătat că ouăle locale conțin un cocktail de PFAS potențial periculoase, sau „substanțe chimice care rezistă pentru totdeauna”, un grup de substanțe create de om care nu se descompun și pot cauza probleme grave de sănătate, inclusiv cancer, leziuni hepatice și probleme de fertilitate.
Cum au ajuns aceste substanțe chimice toxice în ouă? Răspunsul nu a fost pe deplin clar, dar suspiciunea a căzut asupra unei fabrici din apropiere condusă de gigantul chimic american Chemours, care produce PFAS, dezvăluie Politico.
În mod ironic, Chemours a fost cel care a efectuat testele, în baza unui acord cu autoritățile regionale.
Ce este hidrogenul verde și cum afectează ouăle? Au fost găsite substanțe chimice în aliment
Menținerea încrederii localnicilor era deosebit de importantă pentru companie la acea vreme, deoarece plănuia o extindere în valoare de 186 milioane de euro pentru a începe producerea de substanțe chimice PFAS vitale în fabricarea hidrogenului verde - un combustibil fără carbon, care este esențial pentru planurile de decarbonizare ale Europei și pentru lupta globală împotriva schimbările climatice.
Citește și: O proteină care influențează longevitatea oamenilor a fost descoperită de cercetătorii danezi
Dacă aceste substanțe chimice potențial periculoase ar polua alimentele locale, ar putea pune în pericol licența socială a hidrogenului.
”Când am aflat că va fi o investiție uriașă, toată lumea a crezut că este o veste bună”, a declarat pentru Politico viceprimarul Alexandre Ouizille, vorbind despre crearea de locuri de muncă.
Dar după ce ziarele au scris despre ”poluarea veșnică cu PFAS”, starea de spirit s-a schimbat, spune el. În 2023, o investigație făcută de Le Monde a dezvăluit că zona este poluată cu PFAS.
Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?