Oamenii încearcă prin orice metode să se ferească de caniculă și să reziste la temperaturile extreme. Medicii spun că trebuie să ne asigurăm că nu ne deshidratăm.
Însă este nevoie și de hrană, nu numai de apă. Astfel că gustări ușoare și supe sunt cele mai bune în aceste zile.
Ce trebuie să mănânci și să bei pe timp de caniculă? Medic: E un bun moment pentru consumul de sare
Medicul Adrian Copcea a dat câteva sfaturi pentru cei care se confruntă în aceste zile cu temperaturile caniculare. Acesta a explicat ce trebuie să facem atunci când este foarte cald afară.
Citește și: De ce NU este bine să bei apă rece pe CANICULĂ? Ce se întâmplă în organism și ce poți păți?
”Cea mai importantă măsură, legată de mecanismele majore, e hidratarea. Nu doar atât ci şi asigurarea electroliţilor. E un bun moment pentru consumul de sare, ale cărui dezavantaje obişnuite pot deveni în acest context avantaje. Sarea permite reținerea apei în corp.
Şi ceilalți electroliți e bine să fie compensaţi, e util un aport bun de potasiu, dar şi calciul şi magneziul pot fi utili. Transpus în măsuri simple: o banană şi o mică "doză" de arahide sărate ar "împuşca 3 iepuri" dintr-o lovitură: sodiu, potasiu, magneziu.
Versiunea mai academică, mai elegantă poate fi cu produse de-a gata, precum băuturile pentru maratonişti sau sărurile de rehidratare pentru bebeluşi. Dar asta mai mult ca exemplu "didactic"”, a explicat medicul pe pagina sa de Facebook.
Citește și: Codul roșu de caniculă face primele victime. Românii au leșinat de cald în locuri publice
”2 litri de Borsec abia aduc o cincime de gram de sare”
Medicul mai atrage atenția că ”apa minerală nu e extrem de "puternică", dar e un pic mai potrivită decât apa de robinet. E de ştiut totuşi că dozele de minerale sunt în general micuțe, în particular sodiul nu se strânge mult, ba chiar nu se strânge mai deloc.
2 litri de Borsec abia aduc o cincime de gram de sare, total insuficient în context de caniculă. Din același motiv apa minerală nu e de evitat în hipertensiunea arterială, în general”.
Ce trebuie să mănânci pe caniculă?
”Pe scurt, recomand la caniculă o banană şi câteva arahide sau o ronțăială sărată de orice fel şi multă apă.
Şi, pentru cine ajunge la restaurant, o supă, inclusiv o supă de pui, deşi contraintuitiv, poate aduce o foarte bună hidratare pe căldură.
Desigur, cei vulnerabili au toate motivele să facă ce e normal de făcut...să evite pe cât posibil să stea în temperaturile extreme, să se hidrateze bine în caz de temperaturi crescute şi, după cum am scris în postare, să consume şi ceva sărat sau o altă versiune echivalentă de minerale.
În cazul diabetului zaharat, pe linie vasculară nu există nicio precauție particulară, se aplică cele generale mai sus menționate”, mai este de părere medicul.