Consumul de cafea poate prelungi speranța de viață cu 2 ani. De ce afecțiuni te protejează

DE Florentina Enache | Actualizat: 09.12.2024 - 21:57
Consumul de cafea poate prelungi speranța de viață cu 2 ani. De ce afecțiuni te protejează - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Consumul de cafea poate prelungi speranța de viață cu 2 ani. De ce afecțiuni te protejează - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Consumul de cafea poate prelungi speranța de viață cu 2 ani. De ce afecțiuni te protejează? Ce au descoperit cercetătorii?

SHARE

Mulți dintre noi savurăm o ceașcă sau două de cafea pentru a ne revigora în timpul zilei, iar o nouă cercetare oferă dovezi că băutura populară poate aduce numeroase beneficii, inclusiv șansa de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Consumul de cafea poate prelungi speranța de viață cu 2 ani. De ce afecțiuni te protejează

O echipă de la Universitatea Coimbra din Portugalia a analizat 85 de studii anterioare care au implicat participanți din Europa, America, Australia și Asia, analizând relația cafelei cu ratele de mortalitate și indicatorii de sănătate, scrie ScienceAlert.

Citește și: Câte cești de cafea trebuie să bei pe zi pentru a scăpa de kilogramele în plus? Ingredientul secret

În ansamblu, analiza lor sugerează că un consum de aproximativ trei cești de cafea pe zi este asociat cu o durată de viață suplimentară de 1,84 ani la o persoană, consumul regulat fiind, de asemenea, asociat cu o durată de viață sănătoasă crescută (timpul petrecut fără boli grave).

„Recomandările clinice tradiționale au trecut uneori cu vederea rolul cafelei în îmbătrânirea sănătoasă”, spune neurologul Rodrigo Cunha de la Universitatea din Coimbra.

„Analiza noastră subliniază rolul pe care consumul regulat și moderat de cafea îl poate juca împotriva mecanismelor biologice care încetinesc sau cedează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim - declanșând o serie de potențiale probleme de sănătate și comorbidități.”

Cu atât de multe studii incluse aici, există o mulțime de variabile - cum ar fi tipurile de cafea consumate, datele demografice ale persoanelor implicate și durata studiilor.

Beneficiile vor fi diferite de la o persoană la alta și este probabil ca aceste beneficii să nu se datoreze exclusiv cafelei.

Citește și: De ce nu e bine să consumi cafea și dulce pe stomacul gol. Ce alte alimente să eviți

Cu toate acestea, există o relație ușoară, dar vizibilă în cadrul acestor studii între consumul de cafea și îmbunătățirea sănătății. Cu sute de mii de voluntari implicați în total, amploarea cercetării este unul dintre punctele sale forte.

Au fost analizați indicatori de sănătate precum inflamația și metabolismul, în timp ce cercetătorii au ținut cont și de factori precum fumatul și consumul de alcool pentru a izola mai bine efectele consumului de cafea.

Citește și: De ce să adaugi unt în cafea. Secretul din spatele celei mai neobișnuite combinații matinale

„Consumul regulat de cafea pare asociat cu o conservare a funcțiilor musculare, cardiovasculare, mentale și a sistemului imunitar”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată, și pare invers asociat cu incidența celor mai frecvente boli care afectează persoanele în vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii, accidentul vascular cerebral, unele tipuri de cancer, diabetul, demența, depresia.

Este important de reținut că multe dintre aceste studii au implicat un consum de cafea autoevaluat, iar cercetarea a fost finanțată de Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea - o organizație non-profit susținută de marile companii internaționale de cafea.

De asemenea, acest lucru nu dovedește o legătură directă cauză-efect - există prea mulți alți factori potențial implicați. Cafeaua și cafeina nu sunt singurele responsabile pentru o viață mai lungă și o sănătate mai bună.

Totuși, aceste statistici se potrivesc cu cercetările anterioare, arătând cum cafeaua poate proteja împotriva bolilor de inimă, poate compensa efectele negative ale șezutului și poate adăuga ani vieții dumneavoastră.

„Știm că populația lumii îmbătrânește mai repede decât oricând, motiv pentru care este din ce în ce mai important să explorăm intervențiile dietetice care pot permite oamenilor nu numai să trăiască mai mult, ci și mai sănătos”, spune Cunha.

Cercetarea a fost publicată în Ageing Research Reviews.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te