La ce pericole te expui când ceri gheață la restaurant? Ce se întâmplă cu aparatele de făcut gheață?

DE Florentina Enache | Actualizat: 27.09.2024 - 17:01
La ce pericole te expui când ceri gheață la restaurant? Ce se întâmplă cu aparatele de făcut gheață? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
La ce pericole te expui când ceri gheață la restaurant? Ce se întâmplă cu aparatele de făcut gheață? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

La ce pericole te expui când ceri gheață la restaurant? Un filmuleț care a devenit popular pe internet arată interiorul unui aparat de făcut gheață.

SHARE

Aparatele de făcut gheață nu reprezintă un factor de risc pentru sănătate, cât timp sunt monitorizate și igienizate în mod regulat. Însă, atunci când ceri gheață la restaurant, nu ai de unde ști dacă aparatul de făcut gheață îndeplinește standardele de igienă.

La ce pericole te expui când ceri gheață la restaurant? Ce se întâmplă cu aparatele de făcut gheață?

Un filmuleț care a devenit popular pe internet arată interiorul unui aparat de făcut gheață, care este plin de mucegai.

Restaurantele care au foarte mulți clienți optează pentru folosirea aparatelor de făcut gheață.

„Mașinile de gheață trebuie curățate și sterilizate în mod regulat. Dacă există potențiali contaminanți în aparatul de gheață, aceștia se pot răspândi la gheața produsă. Exemplele includ mucegaiul și bacteriile”, a spus Dr. Bryan Quoc Le, cercetător în domeniul alimentar, scrie HuffPost.

Citește și: Trucul care te ajută să scapi de gheața din congelator fără să aștepți ore întregi. Te costă 15 lei

Potrivit lui Megan, un consilier de resurse umane pentru un grup de catering care a solicitat să rămână anonim, mașinile de gheață sunt unele dintre cele mai puțin curățate aparate din bucătărie.

Ea a declarat: „Au fost o mulțime de locuri în care am lucrat mai mult de un an și nu-mi amintesc niciun moment în care mașina de gheață să fi fost curățată vreodată. A existat un singur loc în care a fost curățată, și asta pentru că s-a stricat. Nu era o datorie pentru barman, așa că nu era înscrisă ca parte a programului de curățenie săptămânal/lunar/anual.”

Citește și: Țara unde cuburile de gheață se vând mai scump decât pâinea și laptele. Care este motivul?

„Aparatele de gheață cu utilizare mai intensă ar putea avea nevoie să fie curățate o dată pe lună. Raționamentul este că microorganismele care vin din apă pot produce acumularea de biofilme sau, dacă în mașina de gheață intră apă dură, aceasta poate produce un calcar care filtrează și reține bacteriile și mucegaiurile. În timp, acestea pot produce toxine și spori care se infiltrează în apa din care se face gheața”, a mai spus Le.

La ce pericole ne expunem?

Mucegaiul poate provoca boli respiratorii și reacții alergice.

Un studiu realizat în 2018 în cinci spitale și două cămine de bătrâni din Cleveland, Ohio, a constatat contaminarea cu bacterii în 64 de mașini de gheață, provocând o epidemie de bacili gram-negativi și Candida.

Citește și: FOTO 10 lei sticla de Coca Cola, 3 lei cuburile de gheață pe plajă la Mamaia. Și neplătitor de TVA

Un aparat de gheață din Finlanda a cauzat îmbolnăvirea a 154 de persoane cu norovirus în 2016.

În timp ce agenții patogeni pot varia, focarele din aparatele de făcut gheață provoacă adesea vărsături, crampe stomacale, febră și greață, potrivit lui Le.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te