Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta?

DE Elena Petrescu | Actualizat: 29.10.2024 - 17:47
Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta? - FOTO: Colaj Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)
Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta? - FOTO: Colaj Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)

Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta? Sunt extrem, extrem de gustoase și le-am mânca de dimineață până seara dacă am putea, preparate astfel. Dar nu realizăm că băgăm, la propriu, boală în noi.

SHARE

Ca să intrăm direct în subiect, îi spunem din start, simplu și clar: când pregătești un ou, mai ales la temperaturi înalte sau pentru o perioadă lungă de timp, există riscul de a produce anumiți compuși nocivi care pot afecta sănătatea.

Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta?

Acești compuși, cunoscuți drept amine heterociclice (HCA) și  hidrocarburi aromatice policiclice(HAP), sunt produși chimici formați în timpul procesului de prăjire sau de gătire la temperaturi ridicate a alimentelor bogate în proteine, cum ar fi ouăle, carnea și peștele.

Iată cum excesiva gătire a ouălor poate duce la riscuri asupra sănătății, conform DailyMail:

 1. Formarea aminelor heterociclice și a hidrocarburilor aromatice policiclice

Aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice se formează în special când alimentele bogate în proteine sunt gătite la temperaturi de peste 150°C.

Citește și: ADEVĂRAT SAU FALS: Sunt sau nu ouăle rele pentru sănătatea ta? E cazul să renunțăm definitiv la ouă?

Aceste substanțe sunt legate de riscuri crescute de cancer, în special cancerul colorectal, gastric și pancreatic, potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC).

Cu cât gătim oul mai mult și la o temperatură mai ridicată, cu atât mai multe HCAs și HAPs sunt produse.

 2. Oxidarea grăsimilor

 În timpul gătirii excesive, grăsimile din uleiuri sau unturi sunt expuse la temperaturi foarte mari, oxidându-se și generând radicali liberi, care sunt implicați în procesul deoxidare celulară.

Radicalii liberi pot dăuna celulelor, afectând structurile ADN-ului și favorizând formarea celulelor canceroase.

Citește și: Ce este hidrogenul verde și cum afectează ouăle? Au fost găsite substanțe chimice în aliment

Consumul frecvent de alimente gătite în acest fel poate contribui la un risc mai mare de boli cronice și cancer.

 3. Încărcătura calorică și colesterolul

Ouale conțin colesterol, iar prin prăjire, mai ales în uleiuri nesănătoase sau la temperaturi ridicate, acesta poate deveni oxidat, crescând riscul bolilor cardiovasculare și inflamatorii.

În plus, excesul de calorii din prăjire poate contribui la creșterea riscului de obezitate, care este asociată cu multiple tipuri de cancer.

Cum poți reduce riscurile consumului de ouă prăjite?

Pentru a diminua riscurile, poți încerca:

  • Gătirea la temperaturi moderate, evitând să pregătești ouăle în exces.
  • Folosirea unei metode mai sănătoase decât prăjirea, cum ar fi fierberea sau poșarea ouălor, deoarece acestea evită generarea HCAs și HAPs.
  • Folosirea uleiurilor termorezistente (precum uleiul de avocado sau de măsline extravirgin) care produc mai puțini compuși toxici la temperaturi mai ridicate.
  • Așadar, deși consumul moderat de ouă nu este problematic, prepararea lor la temperaturi foarte înalte și frecvența acestui tip de gătire pot reprezenta riscuri importante.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te