Pacientul are 51 de ani, este din oraşul Urlaţi. Pe 9 aprilie a mâncat două conserve cu peşte, primele simptome apărând în ziua următoare.
Iniţial, bărbatul a mers la Spitalul orăşenesc Urlaţi, a primit tratament pentru simptomele digestive, însă în timpul tratamentului au apărut şi simptomele neurologice - nu putea înghiţi şi ridica pleoapele – el fiind trimis la spital la Ploieşti.
Un român a fost la un pas de moarte după ce a mâncat conservă. Salvat cu antidot din Chișinău
În astfel de situații, singurul tratament care poate stopa evoluția bolii este o antitoxină. Medicamentul nu există în acest moment în România.
Reprezentanţii Spitalului Judeţean au solicitat antitoxină botulinică, însă pentru că aceasta nu s-a găsit în România, spitalul a primit două doze de la Spitalul de boli infecţioase din Chişinău.
„Noi am făcut solicitare la nivel național pentru această antitoxină botulinică, dar nu se găsește în România. Din câte înțeleg nu mai există autorizație de punere pe piață în România.
Citește și: Opt copii, internați în spital cu botulism. Care sunt cauzele și simptomele acestei boli grave?
Nu știu să vă spun eu de ce”, a declarat medicul Andrei Ilina, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
Medicul a precizat că s-a luat legătura cu Spitalul de Boli Infecțioase de la Chișinău, de unde au fost trimise la Ploiești două doze de antitoxină, tratament care i-a fost administrat deja pacientului, starea lui de sănătate fiind ameliorată.
„S-a considerat că mai este nevoie de încă o doză, care a fost din nou comandată la Chișinău”, a precizat, pentru ziarul Libertatea, medicul Andrei Ilinca, în cursul zilei de marți, 23 aprilie.
Citește și: Ce alte pericole ascunde Pangasius, peștele iubit de români, declarat toxic în Vest. Ce spun medicii
Botulismul este o boală rară extrem de gravă, fiind provocată de toxina eliberată de o bacterie – neurotoxina bolutinică. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice.
Nu se transmite de la om la om. În absența unui tratament imediat, infecția duce la paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte. Cel mai frecvent, toxina botulinică este întâlnită în conserve preparate atât industrial, dar și în casă.