Un primar din județul Gorj le oferă elevilor din comună această masă, la școală, printr-un program finanțat din PNRR.
Carbonara, kebap şi tortilla, pentru copii, la şcoală
Nici unul dintre produse nu este recomandat de Institutul de Sănătate Publică, deși edilul susţine că le-a verificat şi că se află pe lista oficială.
La începutul acestei săptămâni, elevii unei școli din Gorj au avut la prânz kebab, la școală.
Asta în timp ce o unitate de învățământ de stat din București le-a oferit copiilor supă cremă de legume, chiftele de porc marinate cu piure de cartofi și brioșe.
Citeşte şi: 15 lei costă masa caldă pe care guvernul o servește în 450 de școli. Lista unităților de învățământ
Introducerea programului Masa Caldă în școlile dintr-o localitate gorjeană a scăpat peste 300 de familii de grija prânzului copiilor.
"Așa nu îi mai porți de grijă acasă, să îii faci pachețel. Mănâncă de aici și e bine", spune un părinte.
O învăţătoate a explicat Digi24 că "meniurile sunt stabilite de firma care a câștigat licitația, în colaborare cu factorii decidenți ai școlii noastre".
Citeşte şi: Cîmpeanu anunță începerea programului „Masă caldă în școli”. Bugetul este de 354 milioane lei
Pe lângă aripioare de pui, chiftele de porc, paste carbonara, săptămâna acesta elevii din Roșia de Amaradia primesc kebab, pizza, tortilla și șnițel de pui.
Niciunul dintre produse nu se regăseşte pe lista propusă de Institutul de Sănătate Publică. Dar alimentele ultraprocesate ar trebui să fie o excepție în meniul elevilor, spun medicii.
Riscul repetiţiei
Bogdan Pascu, endocrinolog pediatru, atrage atenţia că "în recomandările internaționale găsim foarte clar scris că avem nevoie să consumăm cinci porții de fructe și legume pe zi".
Radu Ababi, nutriționist clinician, susţine că "rRiscul ar fi dacă copilul începe să prindă o poftă mai mare pentru preparatele respective și atunci ele se vor repeta în dieta copilului. Mănâncă la școală, mănâncă și acasă".