Recoltarea grâului e în toi. Fermierii din Iași se declară mulțumiți de producție. Campania de recoltare la cereale păioase continuă la Iași. În atenția fermierilor sunt acum culturile de grâu, unde au intrat deja combinele agricole.
Recoltarea grâului e în toi. Fermierii din Iași se declară mulțumiți de producție
Deși încă nu au adunat tot de pe câmp, fermierii se declară mulțumiți. Și de cantitate. Și de calitate. Nici prețurile nu sunt acum de neglijat, după cum observă agricultorii, un motiv numai bun să înceapă formalitățile pentru a vinde din producție, conform ZiaruldeIasi.
Campania de recoltat cereale păioase este în plină desfășurare la Iași. Aici, în unele ferme, combinele agricole au intrat deja în culturile de grâu, iar recolta arată chiar bine.
Mult mai bine față de anul trecut, după cum ne asigură și Cezar Musteață, un important fermier din Iași, care deține în jur de 300 ha de grâu, împreună cu tatăl său.
Acesta se declară mulțumit de rezultate și calculează o producție de 4-5 tone la hectar, în creștere față de 2023. Și cantitativ și calitativ.
”Săptămâna asta terminăm. Arată satisfăcător. Calitate foarte bună anul acesta!”
”Am început recoltatul la grâu acum două săptămâni și suntem pe final. Zic eu că săptămâna asta terminăm. Arată satisfăcător. Calitate foarte bună anul acesta!”, a transmis Cezar Musteață, un agricultor din Iași.
Nici prețurile nu sunt acum de neglijat, un motiv numai bun pentru unii fermieri să mai vândă din producții. Atât la traderi, cât la firmele de panificație locale și din zona limitrofă.
”O parte din grâu l-am vândut deja când a fost acea creștere de preț, cam 30% din producție, 30% cred că îl mai țin, să mai așteptăm, să mai urmărim cum evoluează piața. Acum este în scădere, dar săptămâna trecută a fost în creștere. Și 30% din producție o s-o vindem acum.
Este un preț destul de decent, cred că se poate obține 900 de lei la tonă. Noi o vindem și la traderi, iar ei se ocupă cu exportul, pe vase. Dar, slavă Domnului, mai avem în zonă și panificatori mari, care apreciază calitatea și sunt costurile de transport mai mici.
Costă 200 de lei/ tonă să îl duci în Constanța, pe când dacă morarul e la Iași sau la Neamț, e mai aproape de transportat. Și ne convine mai mult să dăm la procesatorii locali”, a mai precizat cultivatorul din Iași.