Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.
Citește și: Ipoteză halucinantă. Halep ar fi putut consuma mâncare contaminată la US Open. Ce aliment este vizat
Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.
Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.
Cum a devenit Simona „suspectă”
Suspiciunea de dopaj a lui Halep a fost declanșată de sticluța din care a fost surprinsă că bea în timpul ultimului circuit pe care l-a efectuat în America de Nord pe traseul turneelor din Statele Unite și Canada: Washington – Toronto – Cincinnati – US Open (New York).
Între timp se pare că ar fi fost vorba de o băutură brevetată de nutriționistul neozeelendez Glenn Kearney Kearney a brevetat, împreună cu Andy Murray și Eva Carneiro (medicul dat afară în 2015 de Jose Mourinho de la Chelsea), un supliment de colagen lichid de înaltă rezistență, conceput pentru sportivii de performanță: TRR Nutrition, o gamă care are ca produs de vârf Advanced Collagen.
la masă și la shopping?
New York 19/08 at shopping. I see these pictures for the first time. pic.twitter.com/jqkeNFSDHA
— Iulia Nedelea (@nedelea_iulia) December 14, 2022
O altă pistă pe care se merge o reprezintă contaminarea mâncării cu substanța interzisă. Înainte de momentul pe care toți îl bănuiesc că s-ar fi produs infectarea, Simona Halep a fost surprinsă într-o ipostază neobișnuită alături de antrenorul ei, Patrick Mouratoglou. Sunt ore de dinaintea testului anti-doping picat la US Open.
Simona Halep și Patrick Mouratoglou au făcut activități extrasportive în timpul șederii lor la New York, acolo unde sportiva din România a fost depistată pozitiv cu roxadustat.
Românca a mers la shopping împreună cu antrenorul ei, francezul Patrick Mouratoglou, cei doi simțindu-se excelent unul în compania celuilalt.
Mâncare infestată în Argentina
Imaginile dau apă la moară celor care spun că e posibil ca sportiva să fi consumat alimente și în afara celor puse la dispoziție de organizatorii turneului.
Directorul general al Federației Române de Tenis, Răzvan Itu argumentează posibila contaminarea a produselor folosite de Simona Halep la New York (restaurantul jucătorilor de la US Open, masa servită în oraș, la hotelul unde a fost cazată, etc).
„Argentinienii cum pot alerga atât de mult fără să obosească?! Nouă ni s-a spus când am mers acolo să evităm această carne, de vită pentru că ea deja conține elemente care îți dau putere (n.r. aflate pe lista antidoping)”, deconspiră Itu avertismentul primit de la Federația Internațională de Tenis cu ocazia meciului de Cupa Davis jucat de România, în 2011, la Buenos Aires.
„În Argentina, carnea este contaminată, carnea conține deja substanțe asociate cu cele incluse pe lista celor interzise de agențiile mondiale anti-doping”, își asumă Itu detalii știute la cel mai înalt nivel al forurilor mondiale ale tenisului.