Ustensilele din bucătărie sunt o normalitate a vieții de zi cu zi. Mai mari sau mai mici, fabricate din diferite materiale, ele și-ai câștigat de mult locul în zona în care fiecare persoană sau familie își prepară mâncărurile preferate. Cu toate acestea, există anumite asemenea obiecte de uz casnic ce ascund pericole nebănuite.
Atenție la ustensilele de bucătărie! Unele ne pot otrăvi. Care sunt acelea și din ce cauză?
Orice bucătăroe normală e dotată cu anumite ustensile de uz casnic cu ajutorul cărora gătim preparatele preferate. Fie că e vorba de polonice, „funduri” pe care tocăm legume ori tăiem carnea, de oale. cratițe sau de tigăi, toate fac parte din „arsenalul” oricărui bucătar, fie el și ocazional.
Dar unele dintre aceste obiecte folositoare ascund un secret ce poate deveni chiar mortal: ne pot intoxica și otrăvi, mai ales când sunt folosite pe termen lung
Poate veți fi mai mult sau mai puțin surprinși, dar cele mai periculoase ustensile de bucătărie sunt considerate cele din plastic negru, „tocătoarele” din plastic și tigăile antiaderente.
Așadar, care sunt riscurile asociate cu aceste obiecte și care sunt alternativele lor mai sigure?
Citește și: Ingredientul din bucătărie, numit „aurul portocaliu” care te scapă de părul de pe picioare definitiv
Noi cercetări arată că unele dintre aceste obiecte pot conține substanțe ignifuge toxice, precum decabromodifenil eter (decaBDE) pe care le transferă, apoi, prin folosirea lor, în mâncarea pe care o consumăm, conform BBC.
Poate că surprinzător pentru unii, poate că nu, da pe lista celor mai nocive asemenea ustelsile se află cele din plastic negru, „tocătoarele” din plastic, precum și tigăile antiaderente.
Trebuie să fim atenți la tipul e tigaie pe care-l folosim - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Folosite inițial în electronice pentru a reduce riscul de incendiu, aceste substanțe chimice se găsesc în ustensilele de bucătărie din plastic negru fabricate din deșeuri electronice reciclate.
Ustensilele de bucătărie din plastic negru sunt cele mai nocive
Dar să le luăm pe rând și să vedem ce efect negativ poate avea folosirea lor pentru sănătatea noastră.
Ustensilele din plastic negru
Un studiu recent a arătat că 85 % din articolele de uz casnic din plastic negru testate, inclusiv tăvițele de fast-food, jucăriile pentru copii și ustensilele de bucătărie, conțineau substanțe ignifuge toxice, ustensilele de bucătărie fiind printre cele cu cele mai mari concentrații.
DecaBDE este deosebit de nociv și a fost asociat cu cancerul, perturbări hormonale și tiroidiene, probleme de dezvoltare la copii, efecte neurocomportamentale și toxicitate pentru sistemele reproducător și imunitar.
Din cauza acestor preocupări, acesta a fost interzis în Marea Britanie, în 2018, dar și de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, în 2021.
Citește și: Motivul pentru care se albește ciocolata dacă o ținem la căldură. Mai este bună de mâncat?
Oamenii de știință din spatele cercetării au estimat că oamenii ar putea fi expuși zilnic la o medie de 34,7 părți pe milion de decaBDE prin intermediul ustensilelor de bucătărie din plastic negru reciclat - o constatare îngrijorătoare, deoarece nu există un nivel de expunere sigur general acceptat.
Acest lucru se datorează faptului că se poate substanța se poate aduna în organism în timp, printr-un proces cunoscut sub numele de bioacumulare, ceea ce înseamnă că și dozele mici ar putea ajunge în cele din urmă la niveluri toxice.
Având în vedere că gradul de conștientizare cu privire la materialele plastice de zi cu zi este în creștere, pe măsură ce cercetările arată că unele materiale considerate odată sigure s-ar putea să nu mai fie, ce puteți face?
Ei bine, în loc de ustensile negre din plastic, ați putea trece la alternative din oțel inoxidabil sau silicon alimentar. Oțelul inoxidabil este ușor de curățat și suportă temperaturi ridicate fără a elibera substanțe chimice, mai scrie sursa citată.
„Tocătoarele” din plastic
„Fundurile” sau „tocătoarele” din plastic pot părea inofensive în comparație cu colegele lor de bucătărie mai intimidante, cum ar fi cuțitele ascuțite, dar pot reprezenta o amenințare ascunsă la adresa sănătății noastre.
Atunci când se taie pe plăci de plastic, particule minuscule cu dimensiunea mai mică de 5 mm, cunoscute sub denumirea de microplastice, pot fi eliberate de pe suprafață.
„Tocătoarele” din plastic ne pot crea probleme majore
Aceste particule pot ajunge apoi în alimentele noastre și pot fi ingerate de noi fără să știm.
Oamenii de știință de la Universitatea din Dakota de Nord din SUA au examinat contaminarea cu microplastic eliberată la tăierea legumelor pe mese de tocat fabricate din polipropilenă și polietilenă.
Ei au estimat că o singură tăietură poate elibera până la 1.114 particule de microplastic - adică aproximativ 15 mg.
Citește și: Cât de des să înlocuiești buretele de bucătărie. Devine bombă de bacterii dacă nu e schimbat la timp
Pe parcursul unui an, aceasta ar însemna că o persoană obișnuită consumă aproximativ 50 g de microplastice și există tot mai multe dovezi că microplasticele prezintă, de asemenea, riscuri grave pentru sănătatea umană.
A prăji două banale ouă în tigaia nepotrivită poate deveni o problemă pentru sănătate - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Studiile au arătat că microplasticele își pot face loc în arterele noastre, putând provoca un risc semnificativ mai mare de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
De asemenea, ele pot provoca deteriorarea ADN-ului, stres oxidativ și inflamații crescute, ceea ce crește riscul unor boli precum cancerul și tulburările autoimune.
Pe lângă asta, s-a constatat că multe microplastice conțin substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, care pot duce la tulburări hormonale, probleme de reproducere, tulburări metabolice, astm și probleme de neurodezvoltare.
Pericolul ascuns în tigăile din teflon
În plus, față de riscuri, microplasticele sunt extrem de durabile și se pot acumula în organism în timp, ceea ce generează îngrijorări cu privire la efectele lor cumulative pe termen lung, care rămân în mare parte necunoscute.
Schimbarea „fundurilor ”de tocat din plastic cu alternative din bambus sau lemn poate reduce riscurile pentru sănătate. Aceste materiale sunt în mod natural rezistente la bacterii, durează mai mult și sunt mai prietenoase cu mediul.
Tigăile antiaderente
La acest capitol s-ar putea ca numeroși români să fie dezamăgiți și îngrijorați, pentru că sunt favoritele multora.
Tigăile antiaderente sunt foarte apreciate de bucătarii casnici, deoarece suprafețele lor alunecoase asigură ouă prăjite perfect, clătite care nu se lipesc etc. și pot fi spălate cu ușurință.
Cu toate acestea, substanțele chimice utilizate în acoperirea antiaderentă, cunoscute sub numele de PFAS (substanțe per și polifluoroalchilice), ridică probleme de sănătate.
Citește și: 5 metode ca să cureți o tigaie arsă. Cum poți folosi o băutură carbogazoasă pentru asta?
Acestea sunt considerate substanțe chimice veșnice, deoarece sunt incredibil de greu de descompus și sunt legate de afecțiuni precum cele ale ficatului, boli ale tiroidei, obezitate, probleme de fertilitate și chiar de cancer.
În prezent, majoritatea tigăilor antiaderente sunt acoperite cu PTFE (politetrafluoroetilenă), un PFAS cunoscut mai ales sub denumirea de teflon.
În timp ce tigăile de teflon sunt considerate, în prezent, sigure, există incertitudini cu privire la potențialul lor impact pe termen lung asupra sănătății, în special atunci când sunt utilizate la temperaturi ridicate sau când sunt deteriorate
Inițial, preocupările s-au axat pe acidul perfluorooctanoic (PFOA), o substanță chimică utilizată pe scară largă în producția de teflon.
Expunerea la PFOA este legată de mai multe probleme de sănătate, inclusiv afectarea rinichilor și a ficatului, boli tiroidiene, colesterol ridicat și anumite tipuri de cancer.
Una dintre preocupările actuale legate de tigăile din teflon este posibila degajare de vapori și particule toxice, atunci când acestea sunt supraîncălzite.
La temperaturi de peste 260° Celsius, PTFE începe să se descompună, eliberând vapori care conțin PFOA și alte substanțe chimice toxice.
Cercetările sugerează că inhalarea acestor vapori poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de „gripă Teflon”. Deși de obicei temporară, afecțiunea poate fi mai gravă pentru persoanele cu probleme pulmonare.
O altă îngrijorare este că tigăile antiaderente zgâriate sau deteriorate pot elibera fragmente de PTFE în alimente.
Un studiu a constatat că o singură zgârietură pe acoperirea de teflon poate elibera peste 9.000 de micro și nanoparticule, putând contamina alimentele cu substanțe chimice nocive.
În timp ce, în prezent, majoritatea produselor din teflon nu mai conțin PFOA, siguranța compușilor PFAS este încă supusă dezbaterii, iar studiile pe termen lung în privința efctului nociv al acestora sunt, deocamdată, limitate, a mai precizat aceeași sursă.