Când au apărut pufarinele, deliciul dulce al copiilor în comunism? Alături de eugenii, guma de mestecat cu diferite arome de fructe, vata de zahăr, micile ciocolate cu rom ori dropsurile cu cacao, acestea erau preferatele majorității celor mici, în epoca spulberată de evenimentele din decembrie 1989.
Când au apărut pufarinele, deliciul dulce al copiilor în comunism? Cât costa o pungă pe atunci?
Câți dintre cei care au copilărit în perioada comunistă nu-și mai aduc aminte de pufarine, acele bobițe de grâu expandat care îi atrăgeau în special pe cei mici, nu doar prin gustul lor dulce și aromat, ci și prin diversitatea culorilor pe care le aveau?
Se remarcau și prin textura lor crocantă și pufoasă, fiind comercializate cu precădere de rețeaua de unități de alimentație publică „Dulciuri-răcoritoare” din acele vremuri.
Se crede că ele au apărut pentru prima oară, acum câteva sute de ani, în Orientul Mijlociu. Erau preparate dintr-un amestec de zahăr, sirop de glucoză și apă care era încălzit, apoi amestecat, „bătut”, până se obținea o consistență spumoasă, scrie delumani.ro.
Pasta astfel rezultată era modelată în forma dorită, apoi lăsată să se usuce pentru a deveni crocantă.
Citește și: Când au apărut eugeniile, desertul preferat al românilor în comunism? Cât costă acum?
Dar, de-a lungul timpului, procesul de fabricație s-a rafinat și s-a perfecționat, mai ales odată cu descoperirea, în 1901, a procesului modern de expandare a cerealelor.
Atunci, în Red Wing, Minnesota, dr. Alexander P. Anderson a realizat un experiment în urma căruia voia să afle efectul căldurii și al presiunii asupra amidonului din porumb.
A pus mai multe boabe de porumb în șase tuburi de sticlă, după care le-a sigilat și le-a introdus într-un cuptor până când și-au modificat culoarea.
Când le-a scos și le-a desfăcut, s-a produs o explozie. Dr. Andreson a rămas surprins când a văzut că boabele de porumb s-au transformat într-o masă albă și umflată. El și-a prezentat pentru prima dată invenția la Târgul Mondial din St. Louis, în 1904.
Același lucru estr valabil și pentru boabele de grâu, folosite la fabricarea pufarinelor, deși producția lor modernă implică adesea o serie de tehnologii complexe.
Pufarinele, alături de pufuleți și sticksurile sărate, au răms printre gustările preferate ale românilor - Foto: Facebook/Iulia Vantur
Ingredientele principale ale pufarinelor sunt grâul expandat și zahărul. Grâul este tratat termic într-un mod special pentru a-l face să se umfle și să devină pufos. În plus, în afară de zahăr, pot fi adăugate arome, coloranți și conservanți pentru a oferi pufarinelor arome și aspect diferite.
Un aspect fascinant al pufarinelor este chiar varietatea lor de arome și culori. De la cele clasice cu zahăr, la cele acoperite cu ciocolată, caramel sau chiar arome sărate, pufarinele vin într-o gamă largă de opțiuni pentru toate gusturile.
Citește și: Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872
Aromele pot varia de la vanilie și ciocolată până la căpșuni, căpșuni cu ciocolată albă și multe altele, potrivit casa-si-gradina.ro.
Cu toate că pufarinele sunt adorate pentru gustul lor, ele sunt, în general, o gustare cu conținut ridicat de zahăr și calorii. Prin urmare, trebuie consumate cu moderație.
Consumul excesiv de zahăr poate avea un impact negativ asupra sănătății dentare și poate contribui la creșterea în greutate.
Pe de altă parte, unele variante de pufarine pot fi îmbogățite cu vitamine sau minerale, pentru a oferi o opțiune mai sănătoasă. Cu toate acestea, este important să citiți cu atenție eticheta produsului pentru a vă asigura că știți ce consumați.
În România, pufarinele erau la mare căutare, inclusiv datorită prețului scăzut, în comparație cu alte dulciuri - prăjituri, torturi, ciocolată - de aproximativ 2-3 lei punga de 100 de grame, în funcție de perioada comunistă la care ne raportăm.
Citește și: Cine a introdus fast-food în România? Ce puteai să mănânci în 1932 cu doar 7 lei?
Ele au reușit să supraviețuiască trecerii la capitalism, o mare diversitate de pufarine găsindu-se pe rafturile supermarketurilor, la prețuri ce variază în funcție de gramajul pungii și de producător.
Dar, ca referință, o pungă de pufarine cu arome de fructe Feleacul de 150 de grame costă 4,80 lei, una de 300 de grame, marca Triti Bell, din cereale integrale, se comercializează cu 7,50 lei, în timp ce o pungă de doar 50 de grame, cu pufarine Pufidom, dar din arpacaș expandat, costă 0,70 lei.