Cele mai vechi rețete de mâncare din lume au 4000 de ani. Videoclipurile despre cum să gătești, blogurile cu rețete și cărțile de bucate produse în masă pot fi invenții relativ recente, dar și strămoșilor noștri le plăcea să gătească. Încă de acum patru milenii, din mărețul Imperiu Babilonian.
Cele mai vechi rețete de mâncare din lume au 4000 de ani. Conțin indicații pentru ciorbe și tocănițe
Arheologii au găsit resturi de mâncare asemănătoare cu ale noastre peste tot în lume, de la urme de terci ars pe vasele din Epoca de Piatră până la bere și pâine în Egiptul antic.
Cu toate acestea, în cea mai mare parte a istoriei, gătitul a fost o artă transmisă oral și nu a fost adesea consemnată în scris.
Citește și: Care e singura din cele 7 minuni ale lumii antice ce n-a fost găsită? Era construită acum 2.600 ani
Așadar, care este cea mai veche rețetă cunoscută?
Răspunsul vine de la una dintre cele mai vechi civilizații, cea babiloniană, de acum 4.000 de ani, deși rețetele lor arată puțin diferit de cele pe care le vedem astăzi.
Chiar dacă poate părea evident în cazul rețetelor moderne, a afla dacă un document antic este o rețetă reprezintă, de fapt, o mare provocare pentru arheologi.
Potrivit lui Farrell Monaco, cercetător la Universitatea din Leicester, specializat în pâinea romană antică, „rețetele”, așa cum le știm noi, sunt o invenție modernă, scrie Live Science.
Tăbliță babiloniană veche de 4.000 de ani, cu una dintre rețete - Foto: Yale Peabody Museum/Babylonian Collection
Instrucțiunile antice pentru prepararea alimentelor nu conțineau adesea greutăți și măsuri, așa cum o fac cărțile de bucate de astăzi; rețetele cu măsurători precise au devenit comune abia în ultimele câteva sute de ani, a declarat Monaco.
De asemenea, preparatele medicale antice conțineau adesea componente comestibile, ceea ce face dificilă descifrarea dacă o listă de ingrediente era destinată unor scopuri culinare sau medicinale.
Citește și: Scrierea misterioasă apărută pe o stâncă înaltă de 100 metri care a schimbat istoria. Ce reprezenta?
Dacă mai adăugăm și faptul că unele cuvinte din rețetele antice sunt intraductibile, iar altele se referă la ingrediente care nu mai există, identificarea faptului dacă un text antic conține instrucțiuni pentru prepararea alimentelor poate fi o sarcină surprinzător de dificilă.
De fapt, ceea ce cunoaștem acum drept „cele mai vechi rețete” nu au fost identificate ca atare pentru o lungă perioadă de timp.
Cele mai vechi rețete de mâncare au fost făcute de babilonieni
Când patru tăblițe de lut babiloniene au ajuns la Universitatea Yale la începutul anilor 1900, arheologii s-au chinuit să traducă scrierea cuneiformă pe care o conțineau.
Tabletele, fiecare de mărimea unui mini iPad, datează din 1730 î.Hr. și au fost scrise în ceea ce este acum sudul Irakului.
În 1945, cercetătoarea Mary Hussey a sugerat că tăblițele erau, de fapt, rețete, dar colegii din domeniu au luat-o în derâdere, crezând că trebuie să fie amestecuri medicinale sau preparate alchimice.
„Prepararea alimentelor este unul dintre aceste tipuri de tehnologii tăcute”, a declarat Gojko Barjamovic, cercetător principal în asiriologie la Universitatea Yale, conform sursei citate.
El a explicat că, în cea mai mare parte a istoriei, rețetele au fost transmise din generație în generație, cel mai adesea prin intermediul femeilor, astfel încât arheologii nu credeau că rețetele scrise din epoca mesopotamiană chiar existau.
În anii 1980, arheologul Jean Bottéro a confirmat că tăblițele babiloniene erau, de fapt, rețete.
Citește și: Rețeta pentru cartofi prăjiți perfecți. Ce soi trebuie folosit? De câte ori putem refolosi uleiul?
Cu toate acestea, el a declarat alimentele descrise pe tăblițe ca fiind necomestibile. Abia recent, rețetele au fost revizuite, iar oamenii de știință au descoperit cu totul altceva.
Barjamovic a lucrat cu o echipă interdisciplinară de la Harvard pentru a traduce și recrea rețetele.
Aceasta a fost o provocare, deoarece multe dintre tăblițe erau deteriorate, ceea ce le făcea dificil de citit.
Chiar dacă unele ingrediente importante de pe tăblițe erau intraductibile, echipa lui Barjamovic a reușit să umple golurile pentru a reconstitui alimentele antice.
Ei au descoperit că tăblițele conțineau instrucțiuni pentru ciorbe, o plăcintă umplută cu carne de privighetoare, grâu verde, 25 de tipuri de tocănițe vegetariene și pe bază de carne, dar și un fel gătit dintr-un mamifer mic.
În multe privințe, rețetele semănau cu alimentele moderne din Irak, cu ingrediente precum mielul și coriandrul. Dar includeau și unele ingrediente care ar putea ofensa unele gusturi, precum sânge și rozătoare gătite.
Deși o tăbliță conținea instrucțiuni mai detaliate cu măsurători, multe dintre rețetele babiloniene nu semănau deloc cu cele detaliate cu care suntem obișnuiți astăzi.
Una dintre ele spunea: „Se folosește carne. Se prepară apă. Adaugi sare fină, turte de orz uscat, ceapă, eșalotă persană și lapte. Zdrobești și adaugi praz și usturoi”.
Aceste tăblițe sunt cele mai vechi rețete cunoscute și, de asemenea, nu există rețete cunoscute care să vină după ele pentru o lungă perioadă de timp.