Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu? Moda a rămas și azi. Ce riscuri sunt?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.11.2024 - 15:11
Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Facebook/Esti din Valea Teilor - (cu rol ilustrativ)
Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Facebook/Esti din Valea Teilor - (cu rol ilustrativ)
Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu? Cunoscut de românii care au prins mai mult timp din comunism, obiceiul s-a păstrat până în ziua de azi, dar, adesea, cu consecințe tragice pentru cei care consumă alcool în acest fel.

SHARE

Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu? Nu, nu e o invenție sau nu e o băutură demnă doar de un Celentano, personajul veșnic afumat din serialul „Las Fierbinți”, ci o practică relativ răspândită în acele timpuri.

Consumatorii dubiosului lichid erau mai ales din cei din rândul celor prea săraci pentru a-și permite o băutură mai de calitate, al dependenților de alcool ori chiar al tinerilor teribiliști. Deși pare greu de crezut, obiceiul s-a păstrat și astăzi, adesea cu consecințe tragice.

Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu? Moda a rămas și azi. Ce riscuri sunt?

A fost o perioadă - de obicei e numită cea „de deschidere” a regimului Ceaușescu - estimată a se fi suprapus aproximativ peste primii 10-12 ani de „domnie” ai dictator, cîn chiar și în România comunistă puteai găsi băuturi de calitate.

Multe erau din import - de la bere, whisky, cognac, gin sau vermut etc - dar altle erau făcute chiar în țară. Treptat, pe măsura ce presiunea autoritarismului liderului comunist a devenit tot mai mare, acestea au început să se găsească doar în locuri tot mai speciale, unde aveau acceas doar privilegiații vremurilor.

Românului de rând au început să-i rămână la dispoziție tot mai puține variante pentru a degusta o băutură mai fină sau prea puțini bani în buzunar pentru a și-o permite.

Dar cum adaptarea și inventivitate sunt două caractristici seculare ale noastre, s-au găsit rezolvări, mai ales de către băutorii „profsioniști”, prinși deja în capcana alcoolului.

Citește și: Cum afli daca țuica este contrafăcută, înainte s-o cumperi? Trucurile care te ajută s-o testezi

Iar una dintre ele a fost spirtul băut după ce era filtrat prin felii de pâine, mai precis prin mizeul acesteia. Cei mai simandicoși fooseau pâine prăjită ori toast, cum i-am spune azi.

În magazinele de atunci se putea cumpăra alcool etilic alimentar. Disponibil la sticle de 0,25, 0,5 și 1 l, cu două tării, de 65 și 97 de grade, ultimul având un preț de circa 8,50 lei/250 ml.

Utilizat de „gospodine pricepute” pentru prepararea unor băuturi tradiționale „pentru doamne și domnișoare” precum vișinată, afinată, caisată, etc., cu o tărie recomandată de circa. 36 de grade, sticlele cu alcool etilic alimentar s-au găsit tot mai rar în alimentare spre sfârșitul „epocii de aur”. Dar aceasta era varianta soft, „băubilă” a alcoolului.

Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Facebook/Esti din Valea Teilor - (cu rol ilustrativ)

Adevărată „vedetă” printre băutori era alcoolul medicinal, adică spirtul sanitar. Cu o tărie de 80 de grade, avea o culoare albastră-verzuie datorită colorantului (albastru de metil, folosit și ca dezinfectant al tractului urinar) și un miros specific.

Dar avea marele avantaj de a fi foarte ieftin, al găsindu-se o bună perioadă la un preț de la doar 11 lei sticla de 500 ml, conform mizeriaistoriei.wordpress.com.

Citește și: Trucul prin care prepari în casă cea mai bună afinată. Ai nevoie doar de două ingrediente

La un anumit moment se lansase zvonul că ar conține și un procent de alcool metilic și/sau alte substanțe toxice, inclusiv colorantul.

În realitate, era alcool etilic, curat diluat cu apă distilată, iar culoarea albastră dată de colorant și mirosul se eliminau prin filtrarea prin miez de pâine. 

Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu?

„Cunoscătorii”, după filtrare, adăugau „pentru gust” pepsi sau esență de rom. „Preparatul” făcea furori inclusiv printre soldații care-și satisfăceau stagiul militar obligatoriu, mulți întâlnindu-se prima oară cu el chiar în armată.

Unora le displăcea profund rezultatul, alții i-au „prins gustul” și au continuat să consume și după liberare.

Partea mai curioasă este că acest obicei a continuat chiar și după 1990, când pe piață au „explodat” tot felul de băuturi, mai mult sau mai puțin de calitate. Dar spirtul filtrat prin pâine a rămas preferatul sau „soluția de avarie” a multor băutori cu ștate mai vechi ori mai noi în „branță”

Dar moalitatea de producere a spirtului sanitar a devenit, de asemenea, mai greu de controlat, apărând zeci și zeci de producători. Iar marele pericol a fost faptul că unii dintre ei folosit letalul alcool metilic în compoziția spirtului, în locul celui etilic.

Consumul acestui tip de spirt „metilic” poate duce chiar și la deces, dacă el este achiziționat din surse nesigure. Iar victimele nu au întârziat să apară.

Astfel, de exemplu, băutul de spirt sanitar filtrat prin pâine şi diluat cu apă a omorât pe parcursul anului 2013 nu mai puţin de 25 de persoane doar în judeţul Bihor, conform adevarul.ro.

Cum se bea spirt filtrat prin pâine pe vremea lui Ceaușescu - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Citește și: Vom putea produce mai multă țuică „în casă”. Ce cantitate de spirtoase vom putea scoate din alambic

Dar cel mai grav caz s-a petrecut în primăvara lui 2020, când 17 femei și bărbați au murit - la scurtă vreme unii de alții - după ce au băut spirt făcut în condiții improprii,

„Este foarte periculos să bei spirt, de aceea tragem încă un semnal de alarmă, să nu utilizați alcool sanitar de proveniență necunoscută sau care nu e destinată utilizării sanitare.

Aceste cazuri sunt extrem de severe. Au un pronostic extrem de rezervat. În 2013, 30 de persoane și-au pierdut viața din cauza alcoolului contrafăcut.”, a declarat un medic., conform bzi.ro.

Dar „tradiția” nu s-a dat dusă. Mai mult, imediat după tragedia din Iași, un consumator al acestei „băuturi” din zona Moldovei a mărturisit, pentru ziaruldeiasi.ro, că de Paștele din acel an a fost privilegiat, pentru că a putut să filtreze spirtul chiar și prin cozonac și pască.

„Există spirt şi spirt, însă nu ne permitem în fiecare zi să facem lux, că nu-s bani. Când e sărbătoare, bem un spirt bun, un cupaj de spirturi alese, sau chiar din import; în rest, ne mulţumim cu ce putem!

Recunoaştem că, după Paşti, ne-am cam spart în figuri, că n-am mai strecurat spirtul prin pâine, ci prin cozonac şi pască.

E o mare diferenţă de gust între spirtul dat prin cozonac cu rahat, cel filtrat prin cozonac cu nucă şi cel trecut prin pască! După ce am strecurat bine am folosit şi bucăţile de cozonac înmuiate, că le-am dat la copii”, a declarat „cunoscătorul”, potrivit sursei citate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te